لنز های سینمایی یا cinema lenses لنز هایی هستند که به طور خاص برای فیلم برداری طراحی شدند. تفاوت اصلی آن ها با لنز های عکاسی این است که تصاویر در حال حرکت را با کیفیت فوق العاده ثبت می کنندکه مناسب تولید فیلم در سینما ها باشد. اغلب افرادی که با لنز های عکاسی کار می کنند به این موضوع اعتقاد دارند که با داشتن یک لنز عکاسی خوب می توانند یک ویدئو با کیفیت بالا تولید کنند و نیازی به یک لنز سینمایی که بسیار گران تر از لنز های عکاسی است نیست. حالا در این مقاله ما تفاوت های این دو لنز را بررسی می کنیم تا متوجه شویم با وجود گران بودن این لنزها چرا محبوب هستند؟
مشخصات شاخصه لنزهای سینمایی
- طراحی حرفه ای
- فوکوس دقیق
- کنترل نور و دیافراگم
- زوم داخلی
- کیفیت عکس و فیلم بالا
- قیمت بالا
در وحله اول ممکن است لنز های سین یا سینمایی بسیار شبیه به لنز های دیگر باشد ولی در کل دارای ویژگی های فیزیکی و نوری بسیار متفاوتی است که باعث تماییز این لنز می شود و به همین دلیل است که فیلم سازان هیچ لنز دیگری را نمی بینند. ولی اگر شما اطلاعات زیادی هم درباره ی لنزها نداشته باشید با اندازه و وزن لنز های سینمایی می توانید آن را از دیگر لنز ها شناسایی کنید.
بررسی ویژگی لنز سینمایی
طراحی حرفه ای
طراحی لنز های سینمایی از نظر ظاهری و هم ساختاری بسیار پیشرفته تر از لنز های عکاسی است. و این طراحی پیشرفته باعث شده بسیاری از مشکلات که عکاسان حین عکاسی داشتن بر طرف شود.
کنترل فوکوس
یکی از بهترین و مهم ترین ویژگی هایی که لنز سین دارد، حفظ تمرکز بر روی سوژه ی متحرک و اینکه به راحتی می تواند از روی یک سوژه به سوژه ی دیگر فوکوس کند. همان طور که می دانید در لنز های عکاسی فوکوس معمولا به صورت خودکار انجام می شود و سوژه های شما اکثرا ثابت هستند و شما به راحتی می توانند روی سوژه خود فوکوس کنید ولی اگر در همان کارد سوژه ی دیگری داشته باشید و بخواهید روی آن فوکوس کنید زمان زیادی از شما خواهد گرفت.
در فیلم برداری یک از بخش هایی که اجتناب ناپذیر است زوم کردن است و اگر شما با لنز های عکاسی این کار را انجام بدهید نتیجه ی مطلوب به دست نمی آورید ولی با وجود رینگ های فوکوسی که در لنز سینمایی وجود دارد می توانید به راحتی زوم کنید بدون اینکه کاهش فوکوس داشته باشید. تغییرطول لنز در هنگام زوم گاهی در فیلم برداری مشکل ساز می شود، چون در فیلم برداری باید لنز و دوربین بالانس وزنی داشته باشند و در یک حالت پایدار قرار بگیرند تا فوکوس و المان های دیگر دچار تغییر نشوند به همین دلیل لنز های سینمایی به گونه ای طراحی شدند که زوم به صورت داخلی انجام می شود و تغییر طول لنز نداریم.
لنز بریثینگ
هر جا صحبت از فوکوس به صورت دقیق و علمی است باید با واژه ی بریثینگ آشنا باشید بریثینگ زمانی اتفاق می افتد که در فاصله فوکوس تغییر ایجاد کنید و چون در فیلم برداری فاصله فوکوس مدام تغییر می کند به همین دلیل لنز های سینمایی باید بریثینگ بالایی داشته باشند تا پدیده اپتیکی را به پایین ترین حد خود برسانند.
دیافراگم و کنترل نور
دیافراگم در لنز های سینمایی به صورت T-stop هستند، جایگرین F-stop که در لنز های عکاسی وجود دارد. کنترل نور در لنز های سینمایی به گونه است که از طریق مقدار نوری که از داخل لنز عبور می کند تنظیم می شود و دیگر نیازی نیست که برای کنترل نور اندازه لنز تغییر کند. در هنگام فیلم برداری روشنایی تصویر به صورت مداوم در حال تغییر است برای حل این مشکل در لنز سینمایی رینگ های دیافراگم قرار داده شده است که به صورت پیوسته روشنایی را کنترل می کند.
کیفیت نوری فوق العاده
کیفیت نوری لنز به شیشه آن بسیار وابسته است. کیفیت شیشه ی لنز های سینمایی به قدری بالا است که شما اگر در معرض نور مستقیم خورشید و یا صحنه هایی با کنتراست بالا باشید می توانید به راحتی تصاویر خود را ضبط کنید. خروجی که از لنز های سینمایی میگیریم با خروجی که از لنز های عکاسی می گیریم بسیار متفاوت است چون نتیجه ی کاری که از لنز های سینمایی می گیریم در ابعاد بزرگ تر نمایش داده می شوند پس کیفیت رنگی در آن ها بسیار اهمیت دارد پس باید تصاویر ما با بالاترین دقت رنگی و کمترین اعوجاج باشد به همین دلیل در لنز های سینمایی، حلقه های نوری وflave بیشتری به کار رفته است.
ارزش و قیمت لنز سینمایی
قیمت لنز های سینمایی به قدری گران است که اگر شما استفاده دائم ندارید می توانید برای مدتی این لنز ها را اجاره کنید و همچنین می توانید از لنز های دیجیتالی که یک سری از ویژگی های لنز سینمایی را داراست و ارزان تر و به صرفه تر از لنز سینمایی است استفاده کنید لازم به ذکر است که بدانید این لنز در دوربین های DSLR و بدون آیینه مورد استفاده قرار میگیرد.
تنظیمات لنز های سینمایی
در لنز های سینمایی فوکوس و زوم به راحتی از روی بدنه ی لنز قابل تنظیم است و اعداد که برای تنظیم روی لنز سینمایی وجود دارد بسیار دقیق تر و ریز تر از لنز های عکاسی است و شما می توانید از نتایج دقیق آن اطمینان داشته باشید. زاویه فوکوس در لنز سینمایی بسیار گسترده است و شما می توانید آن را تا ۲۷۰ درجه تغییر دهید. اغلب لنز های سینمایی به صورت دستی تنظیم می شوند به همین دلیل اندازه آن بسیار بزرگتر و حتی سنگین تر از لنز های عکاسی هستند، البته لنز های سینمایی هستند که از روی صفحه دیجیتالی که روی دوربین قرار دارد تنظیم می شود.
وزن و بدنه لنز سینمایی
لنز های سینمایی معمولا بدنه سنگین و محکمی دارند به دلیل فلزاتی که برای ساخت بدنه در آن ها استفاده شده است به همین خاطر لنز های فوق العاده مقاومی در برابر شرایط سخته آب و هوایی هستند. ممکن است در برند های مختلف وزن این لنز ها با هم متفاوت باشند ولی قطر های استاندارد ویکسانی دارند.
دسته بندی لنز های سینمایی
لنز های سینمایی هم ممکن است از نظر توانایی نوری، ساخت و ساز و کیفیت با هم متفاوت باشند در این قسمت ما درباره ی برخی از ویژگی های کلیدی در لنز سینمایی صحبت می کنیم تا شناخت کافی درباره لنز سینمایی داشته باشیم که بتوانیم مناسب ترین لنز را برای خرید پیدا کنیم زیرا انتخاب یک لنزگرانقیمت مقداری دشوار است به ویژه اگر اولین بارتان است که می خواهید از لنز های سینمایی استفاده کنید. اول باید در نظر بگیرید که کدام یک از ویژگی های لنز برای شما اهمیت دارد مثلا برخی از لنز های سینمایی هستندکه در فوکوس و برخی در زوم و کیفیت ساخت قدرتمندی دارند. پس قبل از خرید لنز در نظر بگیرید کدام قسمت برای شما حائز اهمیت است البته این موضوع به این معنا نیست، که لنزی فوکوس خوبی دارد کیفیت ساخت خوبی ندارد.
مثلا شما هیچ وقت نمی توانید بگویید چه فاصله ی کانونی برای برای لنز های سینمایی مناسب است و کدام یک بهتر می باشد مثلا بعضی از کارگردان ها دوست دارند که با فاصله کانونی ۲۴ تا ۳۵mm فیلم برداری کنند و برخی دیگر ترجیح می دهند که فاصله کانونی گسترده تری در اختیار داشته باشند انتخاب این ویژگی کاملا سلیقه ای می باشد.