لنز عکاسی

انواع لنز عکاسی

در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع لنز عکاسی و اهمیت آن ها بپردازیم .

اگر علاقه مند به دنیای عکاسی هستین حتما می دانید که علاوه بر یک دوربین خوب، لنز عکاسی هم حائز اهمیت است .  در واقع عکاسی بدون لنز بی فایده است . برای اینکه بتوانید یک لنز مناسب برای دوربین خود انتخاب کنید لازم است که ابتدا با خود لنز آشنا شوید و اجزاء آن را بشناسید.

درسته که بدون وجود لنز عکاسی هم می توان عکس گرفت ولی اگر قصد شما عکاسی حرفه ای و با کیفیت است نیاز به لنز دارید .

اگر بخواهیم لنز دوربین را تشبیه کنیم می توان گفت که لنز مثل چشم دوربین است که نور ها از طریق لنز وارد دوربین می شوند. نورها از عدسی های لنز عکاسی عبور می کنند و به صفحه ی حساس دوربین عکاسی برخورد می کنند . جنس و کیفیت و نوع چیدمان لنز عکاسی ارزش و قیمت آن لنز را تعیین میکند.

هر لنز دارای ویژگی و فاکتورهای مختلفی است که در کیفیت عکاسی تاثیر مستقیم دارد.

از جمله این فاکتورها می توان به موارد زیر اشاره کرد :

ویژگی های لنز عکاسی :


فاصله ی کانونی (Focal length) :

به فاصله ی بین مرکز نوری لنز یعنی نقطه ی همگرایی لنز و حسگر دوربین یعنی محل شکل گیری تصویر فاصله ی کانونی گفته می شود . فاصله ی کانونی لنز ها با عدد نشان داده می شود و این اعداد بیانگر آن هستند که چه مقدار از صحنه یا منظره را دوربین شما قادر است ضبط کند.

هرچه قدر این اعداد کوچکتر باشند یعنی فاصله ی کانونی لنز کمتر باشد میدان دید عریض تری خواهیم داشت ولی به طبع توانایی زوم را کاهش میدهد. همچنین هرچقدر فاصله ی کانونی لنز بیشتر باشد میدان دید کمتر و قابلیت زوم بیشتری خواهیم داشت .

 

انواع لنز عکاسی

دیافراگم (Aperture) :

دیافراگم یک دریچه است که تعیین می کند از لنز عکاسی چه مقدار نور به حسگر دوربین برخورد کرده و تصویر ایجاد کند. اگر از روبه رو به یک لنز نگاه کنیم در کنار فاصله ی کانونی عددی را مشاهده میکنیم این عدد بیانگر دیافراگم لنز عکاسی است. هرچقدر مقدار این عدد کمتر باشد لنز ما در روشنایی کیفیت بالاتری دارد . در مبحث دیافراگم نکته ی مهم ضریبf  است . ضریب f  یا همان میزان باز بودن دیافراگم به عنوان ویژگی دیگری در کیفیت لنز تاثیر گذار است . اگر بخواهیم به صورت خیلی ساده تر بیان کنیم دیافراگم ها در واقع همان پره های دایره ای شکلی هستند که وقتی داخل لنز را نگاه میکنیم آن ها را مشاهده میکنیم که زمانی که دکمه ی شاتر را می فشاریم شاهد باز شدن این پرده ها هستیم در واقع با لمس کردن شاتر دیافراگم ها باز شده و اجازه ی عبور نور را به داخل لنز می دهند.

یک لنز با ضریب f  یا عدد f کمتر یعنی دیافراگم بازترکیفت بالاتری در مقایسه با لنز هایی با عدد f  بالاتر خواهد داشت .  بنابراین هر لنزی که ضریب f  کمتر از f/2.8 داشته باشد یک لنز عالی به حساب می آید پس قیمت بالاتری خواهد داشت . با تقسیم کردن فاصله ی کانونی بر قطر دریچه ی دیافراگم میتوانید ضریب f  را به دست بیاورید .

 

 

لنز عکاسی

 

عمق میدان( Depth of Field ) :

زمانیکه روی یک تصویر یا شی مشخصی فوکوس میکنیم نواحی اطراف آن نقطه مورد نظر یعنی کمی جلوتر و عقب تر از آن شارپ هستند و وضوح قابل قبولی دارند به نواحی ای قابل قبول عمق میدان گفته می شود . عمق میدان با بازتر شدن دیافراگم کمتر میشود.

پس اگر هدفتون این است که پشت سر سوژه مورد نظرتون رو به صورت محو داشته باشین بهتر از لنز هایی با دیافراگم خیلی باز استفاده کنین که عمق میدان کمتری داشته باشد تا هر چیزی که در پشت سر سوژه قرار دارد از فوکوس خارج و محو شود. البته لازم به ذکر است حتی خیلی از لنز های عکاسی خوب هم در بازترین حالت خود در گوشه های تصویر شارپنس کمی دارند .

اگر تمایل به دست یابی به عمق میدان خیلی کم دارین میتوانید از لنز هایی با دیافراگم بسیار باز استفاده کنین مثلا f/1.4 یا f/1.8 و خب باید بدانین این چنین لنز هایی با این مشخصات قیمت پایینی ندارند . در این مورد هر چه سوژه ی مورد نظر شما به لنزتون نزدیک تر باشد بعد از زوم کردن بک گراند سوژه بیشتر محو می شود که به معنی کاهش عمق میدان می باشد .

 

لنز عکاسی

 

انواع لنز عکاسی بر اساس نوع عدسی :


لنز های عکاسی بر اساس عدسی هایشان به دو گروه تقسیم بندی میشوند :

  • لنز عکاسی با عدسی های دارای فاصله ی کانونی ثابت ( پرایم ) :

این مدل از لنز ها با داشتن فاصله ی کانونی ثابت سریعتر عمل می کنند . اما به دلیل ثابت بودن فاصله ی کانونی با این لنز ها مانوور  کمی میتوان داد . مزیت آن ها نسبت به لنز های زوم سرعت بالا در عکاسی و وزن کمتر و راحتی حمل در سفر می باشد . روی بیشتر دوربین های قدیمی عکاسی و فیلمبرداری این مدل لنز وجود دارد . در لنز های پرایم برای کوچک و بزرگ کردن تصویر می بایست دوربین را به جلو و عقب برد .

  • لنز عکاسی با عدسی های دارای فاصله ی کانونی متغیر ( زوم ) :

این لنز ها عدسی های زیادی دارند که اجازه میدهند فاصله ی کانونی متفاوتی داشته باشیم .دست عکاس در کار کردن با این مدل لنز ها باز است اما سرعت کار کردن با این مدل از لنز ها به نسبت لنز های مدل زوم پایین تر می باشد . عدسی های بیشتر در این لنز ها باعث می شود انعطاف پذیری بیشتری داشته باشند ولی به طبع وزن آن ها سنگین تر است و بزرگتر از لنز های پرایم هستند.

عدسی های دارای فاصله ی کانونی ثابت و متغیر انواع مختلفی دارند که بسته به نیاز خود می توانین آن ها را تهیه کنید .

انواع عدسی لنز عکاسی :


  1. لنز ماکرو Macro lenses:

اگر قصد عکاسی کلوزآپ دارین بهترین گزینه برای شما استفاده از لنز ماکرو است . لنز ماکرو شما را قادر می سازد تا جزئیات سوژه ی مورد نظر خود را به نمایش بگذارید. عکسبرداری از نمای نزدیک و با فاصله ی کم جزء تخصص این دسته از لنز ها می باشد. فاصله ی کانونی این لنزها بین 50 تا 200 میلیمتر متفاوت است و جزء عدسی های دارای فاصله ی کانونی ثابت یا زوم هستند . عمق میدان این لنز بسیار کم است و فاصله ی کانونی آن ها زیاد است چون باید به شی نزدیک شوند . بهترین مزیت آن ها این است که با آن ها عکاسی معمولی هم میتوان انجام داد و ما را در این زمینه محدود نمی کنند. به عکاسی با این لنز های عکاسی ماکروگرافی گفته می شود  و در آن ها از دیافراگم های بسته استفاده میشود که باعث کاهش نور خواهد شد .

      2.لنز تله فوتو Telephoto lenses:

این دسته از لنز ها از دسته لنز های زوم هستند با فاصله ی کانونی متغیر . در عکاسی از فواصل دور از لنز تله فوتو استفاده می شود . یعنی این امکان را به شما میدهد که سوژه ی مورد نظر خود را از فاصله ی دور شکار کنید و با عمق میدان کم روی سوژه ی خود فوکوس کنید. پس اگر امکان نزدیک تر شدن به موقعیت و سوژه ی خود را ندارید استفاده از این لنز به شما پیشنهاد می شود . این لنز ها برای عکاسی از حیات وحش ، عکس های ورزشی و پرتره . از ویژگی های بارز این مدل لنز میتوان به حذف کردن پس زمینه های غیر ضروری ، جزئیات را با وضوح بیشتری نمایش میدهد ، عمق میدان کم ، حرکات دوربین را معمولا بیشتر از حد معمول نشان میدهد و پرسپکتیو را تغییر میدهد ( فاصله ی ابجکت ها را کوتاه تر نشان میدهد ) .

      3.لنز واید انگل Wide angle lenses:

این مدل لنز های زاویه باز با فاصله ی کانونی ثابت امکان عکاسی با زاویه ی دید وسیع را به ما میدهد . برای عکسبرداری از مناظر طبیعی و عکس های دسته جمعی لنز عکاسی واید انگل مناسب است . با استفاده از این لنز هیچ یک از المان ها یا سوژه های در تصویر محو یا حذف نمی شوند و عمق میدان عمیق تری را خواهیم داشت . این لنز فاصله و برجستگی ها را بیشتر از آنچه که هست نمایش میدهد . برای عکاسی در حین حرکت مناسب است چون تکان ها را کمتر نشان میدهد . چون عمق میدان بالایی دارد برای عکاسی از نمای نزدیک مناسب نیست چراکه اجزای سوژه را دفرمه میکند مثلا بینی را بزرگتر از حد معمول نشان میدهد .

       4.لنز فیش آی Fish eye lens :

لنز عکاسی فیش آی با فاصله ی کانونی کم و زاویه دید بسیار زیاد برای دوربین های درب منازل استفاده میشود .  برای عکاسی دورانی یا محدب نیز می توانید از این نوع لنز ها استفاده کنید .  به دلیل اینکه عدسی بیرونی این لنز حالت محدب دارد یاد آور چشم ماهی است به طوری که اگر از اتاق خود با این لنز عکس بگیرید تصویر را به گونه ای نمایش میدهد که انگار حبابی شکل است پس به طور کلی پرسپکتیو را تغییر می دهد .

       5.لنز استاندارد یا نرمال Standard lens:

به این دلیل به این نوع از لنزها ، استاندارد گفته میشود چون درست مانند زاویه دید چشم انسان هستند . لنز عکاسی نرمال نور کمی را به سمت خود جذب خواهد کرد که باعث میشود عکس های ساده و زیبا داشته باشیم .

      6.لنز تیلت شیفت Tilt shift lens :

این لنز ها به گونه ای طراحی شده اند که قابلیت تغییر زاویه دارند و این امر یک مزیت به حساب می آید چراکه به شما در زمانی که محدودیت عمق میدان و پرسپکتیو دارید کمک میکند . و برای عکاسی از بنا های تاریخی و معماری مناسب هستند .

      7.لنز اینفررد : Infrared lens :

لنز های مادون قرمز یا اینفررد بیشتر با نور سروکار دارند تا پرسپکتیو . تمامیه موج های نوری ورودی را فیلتر می کنند به جز مادون قرمز برای داشتن یک اثر بصری منحصر به فرد .

      8.لنز ثابت کننده ی تصویر Image-Stabilization Lens :

این لنز ها دارای سنسورهای تثبیت کننده هستند که باعث میشود لرزش های دوربین اصلاح شود .

لنز عکاسی

ارسال دیدگاه