هر عکاسی باید یاد بگیره که چجوری عکس های پرتره بگیره . انسان ها از جمله سوژه های فوق العاده برای عکاسی هستن که میتونین پیدا کنین و یک عکس پرتره زیبا کاملاً شخصیت و عواطف یک فرد را به خود جلب میکنه. پس به راحتی میتونین برای جذب مخطب عکس های پرتره خفن بگیرین .
اگر تازه شروع به عکاسی کردین و می خواید مجموعه ای از لنزها رو داشته باشین ، ایده خوبی است که در بهترین لنزهای پرتره ای که می تونین سرمایه گذاری کنین.
ولی اول اجازه بدین که بگیم لنز پرتره چی هست.
لنز پرتره چیست ؟
لنز پرتره هر لنزی است که از فاصله کانونی و دیافراگم مناسبی برای گرفتن عکس های پرتره استثنایی برخوردار باشه. اصطلاح “لنز پرتره” به هیچ نوع خاصی از لنزها اطلاق نمیشه. از نظر فنی ، هر لنز می تواند برای پرتره ها استفاده بشه. شما برای پرتره میتونین لنز پرایم ، زوم و یا حتی از کیت های خود دوربین استفاده کنین . و به صورت ایده آل بهترین لنز های پرتره لنز هایی هستن که فاصله کانونی بین 70 تا 135 میلی متر دارن با دیافراگم نسبتاً گسترده برای عملکرد کم نور و عمق میدان کم.
چه عواملی در خوب بودن لنز پرتره تاثیر گذارند ؟
هیچ چیزی به عنوان لنز پرتره “عالی” وجود نداره . بهترین لنز برای نیاز شما ممکنه برای دیگر سبک های عکاسی مناسب نباشه . اگر به دنبال یک لنز پرتره خوب میگردین و بهترین نتیجه رو میخواین باید نکات زیر رو خم در نظر بگیرین :
- چه نوع دوربینی دارین ؟ فول فریم و APS-C ؟
- محل عکسبرداری پرتره مورد نظر شما کجاست؟
- از چه نوع پرتره هایی عکسبرداری می کنید؟چه مقدار از بدن سوژه را در عکس قرار خواهید داد؟
فاصله کانونی طولانی
بیشتر عکاسان پرتره برای عکاسی در کارهای پرتره ، لنزهای تله فوتو کوتاه و متوسط را ترجیح میدن. فاصله کانونی طولانی تر ایده آل است زیرا به عکاس این امکان را می ده که با وجود ایستادن چند پا از سوژه ، عکس نزدیکی ازآن رو بگیره و به نسبت واقعی تری برسه. وقتی فاصله کمتری بین لنز و سوژه وجود داشته باشه ، بعضی اوقات میتونه اعوجاج ایجاد کنه و باعث شه که برخی از ویژگی های صورت گسترده تر یا بزرگتر به نظر برسن.
بنابراین اگر به دنبال لنز پرتره هستین لنزی بگیرین که فاصله ی کانونی زیادی داشته باشه . برای عکسهای پرتره بهتر حداقل فاصله کانونی حداقل 70 میلی متر برای دوربینهای APS-C یا 105 میلی متر برای دوربینهای فول فریم استفاده کنین.
البته به این معنی نیست که شما نمیتونین از لنزهای کوتاه تر برای کارهای پرتره استفاده کنین. لنزهای با فاصله کانونی کوتاهتر (حداقل 50 میلی متر برای فول فریم) هنوز هم میتونین برای عکاسی پرتره مفید باشن ، به خصوص هنگام عکسبرداری از پرتره های نیمه تمام یا تمام بدن.
دیافراگم گسترده
همانطور که قبلاً در مقاله های پیشین گفته بودم ، دیافراگم گسترده عمق میدان کم ایجاد میکنه. هرچه دیافراگم لنز گسترده تر باشه ، عمق میدان شما کمترمیشه .
حداکثر دیافراگم f/4 یا بزرگتر عمق میدان کمی ایجاد میکنه ، که باعث میشه بخش بزرگتری تار به نظر بیاد . این موضوع به شما اجازه میده تا بتونین به طور کامل پس زمینه رو تار کنین و اطمینان حاصل کنین که نقطه ی کانونی شما – سوژه ی مورد نظرتون کاملا شارپ و واضح است . اگر تصمیم دارین که با این نوع دیافراگم لنز بخرین ، مطمئن بشین که لنزها نیز دقت فوکوس عالی داشته باشن .
یک دیافراگم f/8 به شما عمق میدان نسبی میده که خب به مراتب کمتر از عمق میدانی که در بالا ذکر کردم ولی همچنان میتونین با وجود یک تاری در تصویر اون تضاد لازم بین سوژه و پس زمینه رو ایجاد کنین . همچنین به اندازه ای بزرگ هست که بهتون اجازه بده از سرعت شاتر بالا بهره ببرین و ایزو دوربین رو پایین نگه میداره تا نویز کمتری داشته باشین .
بهترین لنز برای پرتره باید ماکسیمم دیافراگم f/8 یا بیشتر داشته باشه . هر لنزی با دیافراگم کمتر نتیجه ی ناحیه ی فوکوس بیشتری خواهد داشت که مورد نیاز شما برای عکاسی پرتره نخواهد بود. البته همیشه به خاطر داشته باشین که لنزی با دیافراگم کوچیکتر میتونه برای شما سرعت شاتر کمتر و ایزو بالاتری رو فراهم کنه .
لنز پرایم یا لنز زوم ؟
بیشتر مردم ممکنه به شما بگن که لنز پرایم بهترینه ولی صادقانه بخوام بگم میتونین با هر دو لنز پرایم و زوم عکاسی پرتره داشته باشین . پرایم ها عموما بهترین لنز ها برای عکاسی پرتره هستن چراکه بهترین کیفیت و بوکه های عالی ای تحویل ما میدن . اونا همچنین سرع هستن و شارپ و تحریف های کمتری در عکس ایجاد میکنن . ولی از یه طرف دیگه به نسبت لنز های زوم گرونترن و انعطاف پذیری کمتری دارن یعنی شمارو به یک فاصله های کانونی خاص محدود نمیکنن.
اگر به لنزی نیاز دارین که قیمت خوبی داشته باشه و انعطاف پذیر باشه بدونین که لنز های زوم برای پرتره مناسب شماست . مخصوصا اون دسته از لنز هاییکه برای پرتره بهینه سازی شدن مثل Olympus 40-150mm f/4-5.6 . لنز های زوم همه کارن و مناسبن چراکه به شما هم اجازه میدن بین طیف گسترده ی فاصله ی کانونی به راحتی انتخاب کنین تازه به نسبت لنز های پرایم قیمت مناسب تری هم دارن .
بوکه ی خوب
بوکه به عنوان کیفیت قسمت های تار یا خارج از فوکوس یک تصویر خاص تعریف شده است. خیلی از عکاس ها در این زمینه وسواس خاصی دارن . اما نکته ای که هست اینکه همه ی بوکه های خوب نیستن . البته خیلی از عکاس ها عقیده دارن که بوکه ی بد وجود نداره . با این وجود ، عکاسان دیگه میتونن این دو رو از هم متمایز کنن ، زیرا بوکه خوب ، تصویر را به چشم خوشایندتر میکنه ، در حالی که بوکه بد می تونه به معنای بافت بیش از حد در پس زمینه باشه و تمرکز رو از سوژه دور کنه .
مثلا عکس زیر رو نگاه کنین :
این یه عکس بوکه ی خوبه ولی خیلی از عکاسان ممکنه بگن که بوکه در پس زمینه خیلی بیشتر از حد معموله .در صورتیکه خیلی های دیگه این عقیده رو دارن که عالیه .
کلا تصمیم گیری با شماست ، حتماً از لنزهایی برای عکاسی پرتره استفاده کنین که بتونه نوع بوکه مورد نظر شما را در عکس های پرتره فراهم کنه .
به خاطر داشته باشید که بهترین لنزهایی که بوکه خوبی دارن ، اونایی هستن که دارای دیافراگم های بزرگ ، تیغه های دیافراگم دایره ای و پوشش لنز برای کاهش ناهنجاری های کروی هستن.
برای خرید لنز دست دوم و لنز نو برای عکاسی پرایم با ما تماس بگیرید .