بررسی سنسور دوربین Canon EOS RP

تصویر نمای مقابل دوربین Canon EOS RP

بررسی سنسور دوربین Canon EOS RP

دوربین Canon EOS RP دومین دوربین فول فریم بدون آینه پس از مدل EOS R با مانت RF این شرکت است که در عین حال که یکی از ارزان ترین مدل های فول فریم بدون آینه فعلی موجود در بازار (مناسب برای کاربران مبتدی) است، اما از مشخصات و امکانات جالب توجهی برخوردار است.

دوربین Canon EOS RP  از یک سنسور فول فریم 26.2 مگاپیکسلی با سنسور CMOS و دامنه حساسیت یا ISO 100 تا 40،000 (قابل ارتقا از 50 تا 102،400) بهره می برد. همچنین در دوربین Canon EOS RP  سیستم اتوفوکوس نوآورانه Dual Pixel AF با حساسیت F11 و حداکثر 4779 نقطه اتوفوکوس قابل انتخاب تعبیه شده که 88% از محور افقی و 100% از محور عمودی فریم و سطح سنسور را پوشش می دهد. علاوه بر این، دوربین Canon EOS RP  دارای سیستم اتوفوکوس تشخیص چهره و تشخیص چشم نیز می باشد و در کنار آن، دارای قابلیت عکاسی پیوسته تا حداکثر نرخ 5 فریم در ثانیه (یا 4 فریم در ثانیه در حالت Servo AF برای ردیابی سوژه های متحرک) و یک کارت حافظه از نوع UHS-II SD با حافظه بافر نامحدود (بسته به ظرفیت باقیمانده از کارت حافظه) است.

اگرچه بدنه دوربین Canon EOS RP  تیره و به شکل غیر منتظره ای کم حجم است، اما ارگونومی آشنای EOS از سری های DSLR این شرکت در این مدل حفظ شده و از طرفی نوار لمسی بحث برانگیز موجود در مدل EOS R نیز حذف شده است. LCD کوچک نمایش اطلاعات در بالای مدل EOS R نیز به دلیل جایگزینی با یک کلید قابل چرخش تغییر مود حذف شده است. در قسمت داخلی منظره یاب نیز یک منظره یاب 2.36 میلیون نقطه ای از نوع OLED با بزرگنمایی 0.7 و پوشش 100% وجود دارد، و در قسمت پشت نیز یک LCD با اندازه 7.5 سانتی متر/3.0 اینچ وجود دارد که کاملا قابل چرخش است.

به رغم جایگاه دوربین Canon EOS RP در بازار، تعدادی امکانات و قابلیت های حیرت انگیز مانند بلوتوث و وای-فای برای اتصال بی سیم به دستگاه های هوشمند و کنترل، براکت فوکوس و یک تایمر داخلی نیز در آن گنجانده شده است. حالت های ضبط فیلم نیز شامل ضبط 4K با سرعت های 24/25 فریم بر ثانیه در وضعیت ضریب کراپ 1.7 و فول اچ دی با سرعت 60 فریم بر ثانیه با حداکثر مدت زمان قابل ضبط یک ثانیه کمتر از 30 دقیقه (29 دقیقه و 59 ثانیه) است.

مشخصات کلیدی:

  • سنسور 26.2 مگاپیکسلی فول فریم از نوع CMOS
  • سیستم اتوفوکوس از نوع Dual Pixel CMOS
  • دامنه حساسیت یا ISO 100 تا 32،000 (قابل گسترش به 50 تا 102،400)
  • حداکثر سرعت عکاسی پیاپی 5 فریم در ثانیه در حالت AE/AF ردیابی پیوسته سوژه
  • ضبط فیلم در حالت UHD 4K با سرعت های 24/25 فریم بر ثانیه
  • شکاف تکی درگاه کارت حافظه SD (با قابلیت پشتیبانی از کارت های پرسرعت UHS-II)

عملکرد کلی دوربین Canon EOS RP

امتیازات دوربین Canon EOS RP از نگاه سایت DXO
امتیازات دوربین Canon EOS RP از نگاه سایت DXO

 

سنسور دوربین Canon EOS RP در تست های ما توانست امتیاز 85 را بر مبنای DXOMark کسب نماید، که این یک نتیجه بسیار خوب است، که با اختلافی اندک، عقب تر از نتایج برترین سنسورهایی قرار می گیرد که نتایج مربوط به آنها را قبلا ثبت کرده ایم.

سنسور CMOS 26 مگاپیکسلی دوربین Canon EOS RP در تست عکاسی پرتره (عمق رنگ) توانست با ثبت حداکثر عمق رنگ 24.3 بیت در مقدار ISO پایه بسیار قوی ظاهر شود که در نوع خود نتیجه خوبی است. همچنین نتایج کسب شده در تمام دامنه ISO تا حداکثر مقدار آن یعنی 102400 نیز خوب بوده و نشان دهنده قابلیت بالای دوربین Canon EOS RP  در ثبت و تفکیک رنگ هاست.

دوربین Canon EOS RP همچنین امتیاز بسیار خوبی نیز در تست های عکاسی ورزشی (ISO در شرایط کم نور) کسب کرده و قادر به ثبت ISO 2997 شد، که عددی قابل توجه بوده و هم رده با سنسورهای با بهترین عملکرد در این دسته خاص قرار می گیرد.

با این حال، سنسور دوربین Canon EOS RP در حالت عکاسی منظره (دامنه دینامیک) در حد انتظار نیست و حداکثر مقدار کسب شده برای این پارامتر EV 11.9 در میزان ISO پایه است. البته اگرچه دامنه دینامیک یک معیار مهم در ارزیابی عملکرد سنسور است، اما به طور کلی برای کل محدوده حساسیت اهمیت دارا، نه صرفا در حداکثر حساسیت پایه. اگر بخواهیم منصفانه قضاوت کنیم، دامنه دینامیک سنسور دوربین Canon EOS RP تنها به اندازه EV 1 درافزایش ISO از 100 به 1600 دچار افت می شود، که اگر چه در مقدار حساسیت پایه در حد انتظار نیست، اما در سطوح بالاتر محدوده حساسیت نسبتا چشمگیر است.

مقایسه کیفیت تصویر دوربین Canon EOS RP

نتیجه کلی ارزیابی دوربین Canon EOS RP ما را بر آن می دارد تا این دوربین را در جایگاه 7 ام رده بندی در میان سنسور های مدلهای فول فریم بدون آینه فعلی و نسبتا اخیر قرار دهیم. عملکرد کلی آن را در کنار دوربین 12.2 مگاپیکسلی سونی A7S II و درست در پشت سر دوربین 30 مگاپیکسلی Canon EOS R قرار می دهد که از لحاظ تعداد پیکسل، نزدیکترین دوربین به دوربین Canon EOS RP است.

دوربین Canon EOS RP با ثبت عمق رنگ 24.3 بیت در حالت عکاسی پرتره (تست عمق رنگ) در سطح پایه ISO خود، از دوربین Sony A7S II نیز بالاتر قرار می گیرد؛ و همچنین با ثبت ISO 2977 در مقابل 2993، حتی با رقیب Sony خود (به خاطر شهرت سونی در قابلیت عکاسی در نور کم) در یک رده قرار می گیرد. همچنین در مقایسه با نسخه قبلی خود یعنی EOS R نیز بر اساس آزمایشات ما، دوربین Canon EOS RP  در عکاسی در نور کم عملکردی مشابه دارند، تنها می توان گفت نسخه جدید تر دارای برتری جزئی در حد EV 0.1+ است.

سنسور دوربین Canon EOS RP همچنین در مقایسه با مدلهای Nikon Z نیز در حالت عکاسی ورزشی (ISO در نور کم) عملکرد مطلوب تری دارد. دوربین Canon EOS RP در مقایسه با دوربین Nikon Z 7 45.7 مگاپیکسلی دارای برتری تقریبی EV 0.2+ است که یکی از بالاترین مدلهای موجود در بانک اطلاعاتی ما است. همچنین در مقایسه با Nikon Z 6 نیز که از لحاظ وضوح و تعداد پیکسل نزدیک به هم هستند، عملکردی مشابه با اختلاف اندک در حد EV 0.1+ دارد.

با وجود عملکرد کلی مطلوب دوربین Canon EOS RP، اما ضعیف ترین ویژگی آن مربوط به پاسخگویی به دامنه دینامیک است، که در شرایط ISO پایه کمتر از EV 12 است؛ سایر مدلهای فول فریم بدون آینه به راحتی از این مقدار فراتر رفته اند. در بعضی موارد، بهترین سنسورها عملکردی بهتر به اندازه EV  2+ یا بیشتر نیز در سطح ISO پایه دارند. در حالی که نتایج مربوط به عملکرد دامنه دینامیک سبب افت امتیازات کلی این دوربین شده است، اما پاسخ و عملکرد دوربین Canon EOS RP در سایر زمینه ها کاملا متفاوت است. اگرچه دلیل این مسئله هنوز برای ما نیز مشخص نیست، اما افت دامنه دینامیک در مقیاس EV 1+ به ویژه در محدوده ISOی 100 تا 1600 کاملا محسوس است، و حتی در ISOی بالاتر از 1600 نیز پایینتر از بقیه قرار می گیرد.

در مقایسه با سایر دوربین های کانن، دوربین Canon EOS RP امتیازی مشابه EOS 6D Mk II کسب می کند که نشان می دهد در آنها از یک سنسور مشابه استفاده شده است.

جدول رده بندی و جایگاه دوربین Canon EOS RP

مقایسه های دقیق

اگرچه Canon EOS RP در مقایسه نتایج با سنسورهای سونی A7S II و Canon EOS R مطلوب تر ظاهر شده، اما مورد دوم جدید نیست و از منظر هدف گیری بازار نیز نزدیک به هم نیستند. منطقی تر آن است که این مقایسه با مدل های رقیب نسل جدید با تعداد پیکسل های مشابه صورت گیرد، بنابراین عملکرد سنسور دوربین Canon EOS RP را با دوربین های Nikon Z 6 و Sony A7 III مقایسه می کنیم، اگرچه این مدل ها نیز در گروه دوربین های میان رده هستند. با این حال می توانید از ابزار های مقایسه موجود برای مقایسه و ارزیابی جایگاه این مدل در مقایسه با سایر مدل ها استفاده نمایید.

عکاسی پرتره (عمق رنگ) با دوربین Canon EOS RP

دوربین Canon EOS RP به یک سنسور با حساسیت و تفکیک رنگ بسیار عالی مجهز است؛ با این حال از رقابت با Nikon Z 6 یا Sony A7 III که نتایج مشابهی را در سراسر محدوده حساسیت خود کسب می کنند، باز می ماند. هر دو مدل رقیب موفق به ثبت عمق رنگ حدودا 25 بیت در سطح ISO پایه خود در مقایسه با 24.3 بیت برای دوربین Canon EOS RP می شوند. (هر سه تولیدکننده مدعی دارا بودن حساسیت بالاتر در سطح ISO پایه 100 هستند، اما پس از اندازه گیری های ما این مقادیر سه گانه پایین تر بود، که فرض می کنیم روشی برای کنترل بهتر در سایه روشن ها است. حساسیت های پایین تر نیز به طور معمول منجر به نتایج بهتری در تست های ما می شوند، در این حالت Canon) پایین ترین میزان ISO یعنی 65 را در مقابل ISO 74 و 77 برای دو مورد دیگر ثبت نموده است، که البته در این مورد هیچ مزیت ملموسی وجود ندارد).

در بیشتر قسمتهای پایین تا متوسط ISO (تا 3200)، عمق رنگ RP به طور میانگین در حدود 0.8 تا 1.2 بیت پایین تر از سنسورهای سونی و نیکون است، اما در مقادیر بالاتر این اختلاف بویژه در مقایسه با سونی به طور چشمگیری کاهش می یابد. این تفاوت در صحنه های عادی و روزمره چندان قابل تشخیص نیست، اما ممکن است در موارد خاص دیده شود. تصاویر RAW ثبت شده توسط دوربین Canon EOS RP نیز همانند دو رقیب دیگر خود انتظارات ما را بر اساس دستورالعمل های کیفی بالا برای عمق رنگ در ISO 25600 برآورده نمودند، اما با افزایش ISO به 51200 (تنظیمات تولید کننده)، هر سه مدل با افت عمق رنگ به زیر 14 ضعیف تر از انتظارات ظاهر شدند.

نمودار تغییرات عمق رنگ بر حسب تغییر حساسیت در دوربین Canon EOS RP در مقایسه با نمونه های مشابه سونی و نیکون

 

عکاسی منظره (دامنه دینامیک) دوربین Canon EOS RP

پاسخ دوربین Canon EOS RP به دامنه دینامیک با نزدیک به 12 استپ (EV 11.9) در ISOی پایه (100)، با بیش از 2 استپ اختلاف پایین تر از Sony A7 III و Nikon Z 6 قرار می گیرد. این یک تفاوت قابل ملاحظه بوده و در هنگام تلاش برای بازیابی جزئیات در سایه روشن های تصاویر با فرمت RAW از صحنه های دارای نور پس زمینه شدید، کاملا محسوس و قابل تشخیص است.

البته به طرز جالب توجهی منحنی پاسخ دوربین Canon EOS RP به مراتب کم عمق تر از سطح متناظر در دوربین های نیکون و سونی در محدوده حساسیت کم تا میانه است، و این بدین معنی است که دامنه دینامیک این دوربین در محدوده ISO 100 تا 800 افت چندانی رخ نمی دهد. حتی در ISO 1600 نیز دامنه دینامیکی دوربین Canon EOS RP تنها به اندازه EV 1 کاهش می یابد، و پس از آن نیز با هر استپ افزایش ISO تقریبا EV 1 کاهش می یابد. اگرچه این میزان نرخ کاهش، مشابه سنسورهای موجود در سونی و نیکون نیز می باشد، اما اختلاف EV 1 در فایل های RAW حاصل برای دوربین Canon EOS RP کماکان حفظ می شود.

شاید در عکس های روزمره که کنتراست نورپردازی خیلی بالا نیست، دوربین Canon EOS RP هنوز هم قدرتمند به حساب می آید، اما در عرصه شدیدا رقابتی حال حاضر، دامنه دینامیک بخش قابل توجهی از کیفیت تصویر را به خود اختصاص می دهد.

عکاسی ورزشی (ISO در نور کم) دوربین Canon EOS RP

در حالی که سنسور Canon EOS RP در زمینه دامنه دینامیک از برخی از بهترین سنسورهای فعلی با یک حاشیه قابل توجه عقب تر قرار می گیرد، اما این تفاوت در مورد میزان نویز به ویژه در ISO های بالا چندان شایع نیست. هرچند در سطح ISO پایه تا 200، سنسورهای سونی و نیکون با یک مزیت نسبی در حدود EV 0.7 دارای نویز کمتری نسبت به دوربین Canon EOS RP هستند، اما با افزایش ISO از 400 به بالا این تفاوت چندان محسوس و معنی دار نیست.

در آستانه dB 30 و نقطه ای که ما مقدار ISO را در شرایط نور کم برای هر یک از مدل ها ارزیابی می کنیم، دوربین Canon EOS RP مقدار ISO 2977 را ثبت نموده و این مقدار برای سونی A7 III نیز برابر 3730 بدست می آید که با مزیت تقریبی EV 0.4+ نسبت به RP همراه است. از نظر فنی، نیکون نیز دارای فایل های تمیزتری نسبت به دوربین Canon EOS RP است، اما تفاوت حدود EV 0.2 به احتمال زیاد قابل تشخیص نیست. در ISO های بالاتر نیز این تفاوت بین آنها حتی کمتر است، و هر سه دوربین نیز در ISO 51200 و dB 20 پایین تر از آستانه کیفیت حداقل ما قرار دارند.

 

مقایسه دوربین Canon EOS RP با مدل های مشابه نیکون و سونی در عکاسی ورزشی (نور کم)

نتیجه گیری

دوربین Canon EOS RP به عنوان اولین و تنها دوربین فول فریم بدون آینه سطح مبتدی که در حال حاضر در دسترس است، از منظر قیمت، امکان ورود آسان تری نسبت به EOS R به بازار دوربین های فول فریم بدون آینه فراهم می سازد. هر چند، انتظار رقابت سنسور دوربین Canon EOS RP با سنسور های پیشروی فعلی در مدلهای بدون آینه میان رده که به میزان قابل توجهی گرانتر نیز هستند، انتظار بالایی است. در حال حاضر، آنهایی که مایل به عملکرد بهتر سنسور از یک دوربین فول فریم بدون آینه کانن و به ویژه با دامنه دینامیک بالا هستند، باید هزینه قابل توجه بیشتری برای Canon EOS R بپردازند.

ناگفته نماند که میزان نویز و دقت رنگ در این مدل بسیار خوب بوده و دست کمی از سنسورهای Nikon Z 6 و Sony A7 III ندارد. این ویژگی ها در کنار قابلیت حمل ذاتی آن و به طور کلی ترکیب خوبی از امکانات و ارگونومی، دوربین Canon EOS RP را به گزینه ای جذاب برای عکاسی در سفر، خیابان و حتی عکاسی از منظره تبدیل می کند.

admin vahid
ارسال دیدگاه