علت تار شدن تصاویر در دوربین عکاسی چیست ؟

علت تار شدن تصاویر در دوربین عکاسی

تار شدن تصاویر گرفته شده در دوربین عکاسی، مشکلی است که شاید با آن مواجه شده باشید. این تار بودن عکس‌ها میتواند در هنگام عکاسی رخ دهد یا بعد از گرفتن عکس و فیلم، متوجه شوید که تار ثبت شده است. شاید اگر اطلاعات کافی نداشته باشید، فکر کنید که دوربینتان دچار مشکلی جدی شده یا حتی خراب شده است. اما عموما دلایل این اتفاق ساده و قابل رفع هستند. در این مقاله سعی میکنیم دلایل رایج تار شدن عکس دوربین را بررسی کرده و برای آنها راه حل ارائه دهیم.

1. کثیف بودن لنز دوربین

بیایید از ساده‌ترین علت شروع کنیم. چک کنید که لنز دوربینتان تمیز باشد، لک نشده و گرد و غبار روی آن قرار نگرفته باشد. استفاده از فیلتر لنزهای نامرغوب نیز روی کیفیت و تاری عکس و فیلم تاثیر میگذارد. پس لنز دوربین را به طور مرتب با استفاده از مایع مخصوص لنز و پارچه‌های تمیز میکروفایبر تمیز کنید. از فیلتر لنزهای باکیفیت استفاده کرد و برای محافظت از لنز، از درپوش‌ها و محافظ‌های مخصوص استفاده کنید.

2. لرزش دوربین و حرکت سوژه

دومین دلیل ساده، حرکت و لرزش دوربین هنگام عکاسی است. برای اینکه دوربین را ثابت نگه داشته و عکس‌ها و فیلم‌های بهتری ثبت کنید، از سه پایه استفاده کرده، لرزشگیر را خاموش کنید و ترجیحا از تایمر یا ریموت کنترل برای عکس گرفتن استفاده کنید. از طرفی حرکت سوژه موقع عکس و فیلمبرداری است. بدیهی به نظر میرسد نه؟! با این وجود میتوانید با استفاده از تکنیک‌های مختلف، عکس دلخواه خود را از سوژه متحرک ثبت کنید. برای این منظور سرعت شاتر باید بالا باشد تا بتواند همگام با حرکت سوژه، عکس‌برداری کند. عکاسی پیوسته و استفاده از دیافراگم باز (دهانه لنز) میتواند کمک کننده باشد.

3. سرعت شاتر

سرعت شاتر خیلی پایین و خیلی بالا، هر دو میتوانند عکس‌ها را تار کرده و وضوح تصویر را کاهش دهند. مخصوصا در محیط‌هایی که نور کافی برای عکاسی مورد نظر شما وجود نداشته باشد. برای این منظور میتوانید از منابع اضافی نور، فلاش، افزایش ISO یا حساسیت سنسور دوربین به نور، و دیافراگم بازتر استفاده کنید.

4. دیافراگم

دیافراگم میتواند تاثیر زیادی روی تاری عکس و عمق میدان بگذارد. دیافراگم خیلی باز، عمق میدان را کاهش داده و باعث تاری پس‌زمینه  و پیش زمینه میشود. بسته به نوع عکسی که میخواهید ثبت کنید، باید تنظیمات دیافراگم و شاتر را همزمان تغییر دهید.

5. نور نامناسب

نور خیلی کم و خیلی زیاد نیز از دیگر عوامل تاثیرگذار روی تاری تصاویر است. نور زیاد محیط و فلاش دوربین باعث کاهش کنتراست، تغییر رنگ و حتی تاری عکس شود از طرفی نور کم نیز موجب شاتر کندتر، کاهش وضوح و افزایش نویز شود. برای رفع این مشکل، مطمئن شوید نور محیط برای عکاسی مناسب است. تنظیم درست شاتر و دیافراگم، سنسور حساس به نور و فیلترهای لنز تخصصی استفاده کنید.

6. فوکوس نامناسب

عدم استفاده از فوکوس خودکار، تنظیمات اشتباه، استفاده نامتناسب از انواع فوکوس و فوکوس روی سوژه اشتباهی، از دلایل دیگر برای تار شدن عکس‌ها است. با فوکوس نامناسب دوربین نمیتواند روی مضمون موردنظر تمرکز کرده و آنرا درست عکاسی کند. برای رفع این مشکل، ابتدا توجه کنید که انواع فوکوس را به درستی شناخته و برای سوژه مورد نظر، از حالت درست آن استفاده میکنید. به طور کلی یا میتوانید از فوکوس خودکار دوربین استفاده کرده یا به صورت دستی اینکار را انجام دهید. در هر دو حالت مطمئن شوید که روی سوژه ورد نظر به درستی تمرکز کرده و تنظیمات مناسبی را اعمال کرده‌اید.

جمع‌ بندی و راه‌حل سریع

اگر تصاویر شما به‌طور مکرر تار می‌شوند:

  1. از سه‌پایه یا لرزش‌گیر دوربین برای جلوگیری از لرزش استفاده کنید.
  2. سرعت شاتر را افزایش دهید تا حرکت دست یا سوژه باعث تاری نشود.
  3. فوکوس دوربین را بررسی و تنظیم کنید.
  4. لنز دوربین را به‌صورت منظم تمیز کنید.

با رعایت این موارد، می‌توانید از گرفتن تصاویر تار جلوگیری کرده و عکس‌های واضح و باکیفیت ثبت کنید.

نتیجه‌ گیری

تار بودن تصاویر در دوربین‌های عکاسی دلایل متعددی دارد که به رایج‌ترین آنها پرداختیم. توجه داشته باشید که تمام اینها در صورتی است که لنز شما کیفیت مناسبی داشته باشد. در غیر اینصورت رزولوشن و توانمندی کم لنز، مهم‌ترین و اصلی‌ترین دلیل برای ثبت عکس‌های تار و بی‌کیفیت میباشد. از طرفی گاهی مشکل فیزیکی در لنز وجود دارد که باعث وقوع این مشکل میشود. بعد از اینکه از تنظیمات مناسب دوربین اطمینان حاصل کردید، در صورت استمرار مشکل، حتما به مراکز تخصصی تعمیر دوربین مراجعه کنید.

مصطفی مهرانی
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *