The Quality of Light
توجه به چگونی استفاده از کیفیت نور درثبت تصاویر، یکی از مهمترین اصول عکاسی است. در این مقاله با استفاده از دانش و تجربیات چند ساله ی خود به عنوان عکاس منظره، به بررسی کیفیت نور در عکاسی منظره خواهم پرداخت. و توضیح میدهم که یک عکاس چگونه میتواند با استفاده از ویژگی های مختلف نور، یک اثر خاص و اعجاب انگیز ایجاد کند. با ما همراه باشید.
منظور از بهترین کیفیت نور چیست؟
به عنوان یک هنرمند و عکاس، هنگامی که در مورد کیفیت نور چیزی می خوانیم یا میشنویم ممکن است بپرسیم: “این جمله دقیقا چه معنایی دارد و منظور از کیفیت نور چیست؟” هنرمندان بصری ( نقاشان، مجسمه سازان و عکاسان ) میتوانند در مورد طول و طیف نور صحبت کنند. اما بطورکلی هنوز نظر مشترکی در مورد مفهوم نور مناسب یا نامناسب موجود نیست. به طور خلاصه میتوان گفت که، آنچه به عنوان کیفیت نور در عکاسی مورد نظر است، در نزد عکاسان مختلف، متفاوت میباشد.
هنوز تعریف یکسانی از ” بهترین کیفیت نور ” برای عکاسی و ثبت تصاویر وجود ندارد. و ممکن است نوری که برای یک عکاس به عنوان بهترین نور مد نظر است، در نظر عکاس دیگر، قابل قبول نباشد.
کیفیت نور ایده آل برای عکاسی
کیفیت نور خاصی که عکاسان به دنبال آن هستند، چه است ؟ آیا یک نظر مشترک وجود دارد؟
برخی عکاسان ممکن است یک تصویر یا صحنه را گرم بدانند، و صحنه ی دیگر را، سرد.
برخی از عکاسان ترجیح میدهند با نور گرم عکاسی کنند و برخی دیگر به استفاده از نور سرد علاقه مندند.
اساسا من نور را به عنوان یک ابزار فیزیکی و زیبایی شناختی در نظر میگیرم که برای ترجمه ی بینش هنری اثر، به تصویری که منتقل کننده ی احساس یک عکاس در هنگام ثبت تصویر است، لازم میباشد.
بسیاری از عکاسان منظره ( از جمله خود من )، نور را به عنوان ابزاری جادویی توصیف میکنیم که توضیح آن در پس واژه ها و کلمات برای افرادی که با آن مواجهه نشده اند، دشوار است.
یکی از نقل قول های مورد علاقه ی من از گالن روول است که میگوید: ” اولین فکر من همیشه روشن است”. فلسفه ی اقای روول مظهر یک ضرورت تکنیکی و زیبایی شناختی در فرایند عکاسی است.
در خلق یک عکس منظره، من کیفیت نور را با توجه به دو ویژگی آن به ذهن مخاطبم نزدیک میکنم. جهت نور و دمای رنگ.
ولی چرا این دو ویژگی ؟
جهت گیری نور آن چیزیست که کیفیت بافت، سایه ها و کنتراست، را در منظره تعیین میکند.
و سایه همان چیزیست که باعث ایجاد عمق، شکل و بعد در صحنه میشود. و میتواند جذابیت بیشتری به عکس منتقل کند.
چشم انداز ما به تصویر به دلیل تغییر جهت سایه ها تغییر میکند. یعنی با الگوی جدیدی از سایه ها و هایلایت های متناوب، ذهن انسان یک تصویر را کاملا متفاوت تفسیر میکند.
میتوان نتیجه گرفت: در یک منظره با دو منبع نور مختلف، دو حالت متفاوت از سایه ها ایجاد میشود. که در نتیجه دو تصویر کاملا متفاوت از یک منظره ی مشخص را در ذهن بیننده ایجاد میکند.
کیفیت نور و انواع نور پردازی
نورپردازی از جلو، کنار و پشت، میتواند تصاویر متفاوتی از شخص یا منظره ایجاد کند.
کیفیت نور در نورپردازی از جلو، شبیه کیفیت نوری است، که بسیاری از عکاسان پرتره از آن استفاده میکنند. و همانند عکس پرتره باعث ایجاد زرق و برق بیشتر در تصویر میشود. و چین و چروک و نقص ها را پنهان خواهد کرد. در واقع، بافتی یکدست و سطحی نرم از منظره و چهره را به نمایش میگذارد.
شاید برای عکاسان چهره، پنهان کردن عیوب و نقص خوشایند باشد اما برای عکاسان منظره ثبت نقص ها دقیقا همان چیزیست که میخواهند.
ما میخواهیم با استفاده از نور پردازی درست و به تصویر کشیدن واقعی ترین جلوه ی هر منظره، مخاطبان خود را با بافت های عمیق و جذاب موضوع مواجهه کنیم و شاید داستانی دراماتیک ارائه دهیم.
همانطور که میتوانید به راحتی از این شبیه سازی استنباط کنید، وجود سایه ها و کنتراست نشانه ای بسیار مهم برای ذهن انسان، در درک شکل و عمق فضای سه بعدی است. و بدون این نشانه های بصری، ذهن، صحنه ای یکدست و هموار را تفسیر میکند که ممکن است از نظر زیبایی شناختی جذاب نباشد.
در ادامه، نمونه هایی از استفاده از کیفیت نور در عکاسی منظره و فضای باز را تشریح خواهیم کرد.
- نورپردازی جانبی
این استفاده از کیفیت نور، مورد علاقه ی بسیاری از عکاسان منظره از جمله خود من میباشد. زیرا یکطرفه بودن این نوع نورپردازی، به زیبایی میتواند سایه، بافت و اشکال جذابی از منظره را به نمایش بگذارد. و در نتیجه میتواند فرم3 بعدی زیبایی از منظره را ایجاد کند.
منظره ای را تصور کنید که نور خورشید از زاویه ای کم و تقریبا عمود بر محور لنز های دوربین قرار می گیرد، در این حالت تداخل بسیار زیبایی از سایه ها در پیش زمینه ی تصویر خلق میشود. که ترکیب بندی قوی و جذابی از نور را به جای میگذارد.
این نوع نمایش نور یکی از جنبه های لذت بخش، در عکاسی منظره است.
فراتر از مناظر، نورپردازی جانبی میتواند باعث به تصویر در آمدن هر چه زیباتر گل ها و گیاهان گردد. و بافت گلبرگ ها به خوبی نمایان کند و عنصر عمق در عکاسی را به زیبایی به رخ کشد.
- نور پس زمینه
کیفیت نور پس زمینه میتواند تاثیر زیادی در نمایان کردن بافت ها و ایجاد شکل و ابعاد خاص اثر داشته باشد. این کیفیت نور میتواند به سادگی و به طرز اعجاب انگیزی بافت های پس زمینه را برجسته کند و با تداخل سایه ها، زیبایی منظره را دو چندان کند. برای شفافیت و جلوه ی هر چه بیشتر سایه ها میتوان از نورپردازی پس زمینه استفاده کرد.
- تاریک کردن
گاهی عکس برداری در غروب آفتاب میتواند ترکیبی از سایه های عمیق و برجستگی هار کا بوجود آورد، که باعث برانگیخته شدن احساسات و افزایش عمق تصویر می شود. اندک نور موجود در پس زمینه بافت های جذابی را ایجاد می کند. این نوع نور پردازی در کنار سادگی خود میتواند تاثیر زیبایی شناختی عمیقی در اثرداشته باشد.
- شفافیت
علاقه ی شخصی من در زوم کردن و نشان دادن شفافیت یک تصویر، بیشتر در به تصویر کشیدن درخشندگی شکوهمند خورشید ازمیان ابرها به ویژه نزدیک طلوع آفتاب است، به شرط آنکه عکاس بتواند در به نمایش در آوردن و پردازش و کنترل نکات برجسته ی تصویر قوی عمل کند.
علاوه بر عناصری همچون جامدات و ابرها و نور خورشید، به نمایش در آوردن شفافیت آب نیز میتواند باعث ایجاد حس دلپذیری در یک منظره گردد.
- ساعت طلایی
ساعت طلایی، به زمان شگفت انگیزی گفته میشود، که اندکی پس از طلوع خورشید و کمی قبل از غروب آن به وقوع می پیوندد. گرچه طول این زمان با توجه به موقعیت جغرافیایی و فاصله ی منطقه ی زندگی شما از خط استوا متفاوت است، اما ممکن است از کمتر از یک ساعت تا خیلی بیشتر از آن به طول بینجامد. این کیفیت نور سرشار از احساسات و زیبایی شناسی و گرمای دلنشینی است که باعث خلق تصاویری خارق العاده میشود.
- دمای رنگ
علاوه بر جهت نور، دمای رنگ نیز به عنوان یکی از معیار های کیفیت نور میتواند نقش مهمی دربهبود تجسم عکاسی داشته باشد. دمای رنگ یکی از ویژگی های فیزیکی نور است که رابطه ی بین دمای منبع تابش و رنگ نوری که ازآن ساطع میشود را بیان میکند.
در عکاسی دیجیتال رنگی، دمای رنگ اغلب مترادف با یک اصل به نام تعادل رنگ سفید میباشد.
اینکه چه موقع و به چه میزان یک عکاس باید دمای رنگ را تغییر دهد، تصمیمی کاملا فردیست که بر اساس دید هنری و اهداف وی از خلق اثر پیش بینی میشود.
نتیجه گیری
نکته ی اصلی در این مقاله این است که نور ابزاریست که عکاس برای بیان و ترجمه ی دید هنری به یک عکس از آن استفاده میکند.
کیفیت نور در عکاسی را میتوان به روش های مختلفی توصیف کرد. جهت نور تاثیر قدرتمندی در چگونگی ساختن یک عکس دارد. جهت نور و در نتیجه کیفیت سایه ها، به معنای واقعی کلمه، در چگونگی به تصویر کشیده شدن نقش ها و مناظر در ذهن انسان اثر بخش است.
کیفیت نور را از نظر دمای رنگ و گرمای نسبی آن، میتوان تنظیم کرد تا به اثر دلخواه رسید. اما به نظر من باید با تلاش و دیدی باز تر به دنبال کشف روش های مختلف بهره گیری از عناصر طبیعی برای بهتر شدن اثر هنری بود.
جهت مشاوره در خرید دوربین های دست دوم با کارشناسان مهرانی کم در تماس باشید.
Reference: photographylife