کاربران دوربین های DSLR به داشتن لنزهای مختلف برای انواع مختلف عکس علاقه دارند. یک کیت عکاسی معمولی اغلب شامل یک لنز واید یک لنز زوم تله فوتو و شاید یک یا چند لنز پرایم باشد. تغیر لنز روی زمین کار تقریبا آسانی است اما در مناطق مرطوب و یا در زیر آب این کار چندان ساده نیست. حتی با یک دوربین کامپکت ساده در بالای سطح آب کافیست برای یک قاب بندی خوب چند قدم عقب بایستید یا زوم کنید. اما وقتی آب وارد معادله می شود کارها چندان ساده نیست.
ورود لنز های ضد آب
لنز ضد آب waterproof lens به عنوان روشی برای اصلاح میدان دید و کیفیت اپتیکال لنزهای معمولی در زیر آب توسعه یافتند. به همین دلیل این لنز ها را لنزهای مرطوب یا Wet Lens نیز می نامند. لنز های ضد آب به گونه ای طراحی شده اند که تغییرات نوری که آب در ترکیب با هوا به وجود می آورد را اصلاح کنند.
مزیت اصلی عکاسی با دوربین کامپکت یا دوربین خانگی در زیر آب تنوع است. امکان استفاده از لنزهای ضد آب و تغییر آنها در هنگام غواصی به شما امکان می دهد از از سوژه های مختلفی عکس بگیرید. دوربین های DSLR چنین قابلیتی ندارند به همین دلیل عکاسان ترجیح می دهند از یک دوربین کامپکت به همراه لنز های ضد آب مخصوص عکاسی در زیر آب استفاده کنند.
انواع لنز ضد آب
سه نوع از عکاسی در زیر آب وجود دارد. واید، مدیوم شات و ماکرو. عکس های مدیوم شات را به عنوان پرتره ماهی نیز میشناسند و از آنجا که دوربین های معمولی اغلب فاصله کانونی مناسبی برای این نوع عکاسی دارند در نتیجه عکس های مدیوم شات نیازی به لنز خاصی ندارند.
نصب لنز های ضد آب
نصب اینگونه لنزها به روش های متفاوتی انجام می شود و بستگی به نوع گیره لنز دارد.
روش ( Thread Mount (Screw-on lenses
این روش محبوب ترین روش است و معمول ترین لنزهایی که با این روش نصب می شوند 67 میلیمتری و 52 میلیمتری هستند. در این روش لنز به سادگی و با چرخش در جلوی دهانه دوبین قرار می گیرد. این روش در بسیاری از صنایع نیز کاربرد دارد و این به خاطر سادگی نصب قطعات به این روش است. تنها به چرخش قطعه و کمی فشار نیاز دارید و بدین ترتیب قطعه مورد نظر در جای خود قفل می شود. تنها مشکل این است که این روش هنوز در بین تولید کنندگان مختلف به صورت یک استاندارد در نیامده است.
روش Flip / Swing Mount
این به خودی خود یک روش نیست و معمولا با روش های دیگر ترکیب می شود. اما این سریع ترین روش نصب لنز بر روی دوربین است واساسا برای لنز های کلوز آپ مناسب است. از آنجا که لنز های واید سنگینتر هستند و نیاز به دقت بیشتری در هنگام نصب دارند این روش مناسب ابنگونه لنز ها نیست.
بعضی تولید کنندگان هم روش های خاص خود را ابداع کرده اند
لنز ضد آب چطور کار می کند
لنز های ضد آب از چندین قطعه نوری ساخته شده اند و بستگی به نوع لنز اصلی که بر روی آن سوار می شوند دارد. بعضی از لنز ها از قطعات نوری بسیار با کیفیت ساخته می شوند که باعث افزایش قیمت برای خریدار می شود. این نوع لنز ها دارای سایز ها وزن ها شکل ها و ویژگی های مختلفی هستند. همه لنز ها یکسان ساخته نمی شودن و در نتیجه هر لنزی برای هر دوربینی و یا هر عکاسی مناسب نیست.
لنز های واید
اگر غواص باشید احتمالا متوجه شده اید که اشیا در زیر آب بزرگتر به نظر می رسند. این به علت شکست نور بین هوایی که در ماسک شماست وآب رخ می دهد. در مورد دوربین هم چنین اتفاقی می افتد و گویی که بر روی سوژه زوم کرده ایم. لنز های واید برای تصحیح این اثر ساخته شده اند و یا حتی برای ایجاد میدان دید عریض تر نظیر لنز های فیش آی یا آلترا واید.
لنز های Dome در مقابل لنز های واقعی
دو نوع لنز واید برای عکاسی در زیر آب وجود دارد. اولبن نوع Dome نام دارد که از آکریلیک یا شیشه ساخته میشود که حالت گنبدی شکل دارد و در داخل خود هوا محبوس کرده است.این نوع لنز هیچ عنصر نوری در خود ندارد بنابر این اگر از بالای سطح آب به درون این لنز ها نگاه کنید هیچ تغییری مشاهده نمی کنید اما زمانی که زیر آب باشید جادو اتفاق می افتد. این نوع لنز به همراه شکست نور تصویر مجازی را در دوربین شما ایجاد می کند که 25 در صد در میدان دید تفاوت دارد. استفاده از لنز Dome تصویری 25 درصد عریض تر ایجاد میکند.
نوع دوم لنز ضد آب لنز واقعی است که دارای یک یا چند عنصر نوری است. معمولا یک لنز وایداز چندین قطعه نوری تشکیل شده است که زاویه دیدی را ایجاد می کنند که توسط سازنده در ویژگی های لنز ذکر شده است. این نوع لنز ها معمولا هم در زیر آب و هم در بالای آب کار می کنند. این لنز ها میدان دید عریضی را در زیر آب ایجاد می کنند. بعضی از انواع این لنز ها زاویه دیدی برابر با لنز های فیش آی ایجاد می کنند که به 180 درجه هم می رسد. هر چند برای رسیدن به زاویه 180 درجه در زیر آب علاوه بر این لنز به یک لنز Dome نیز در جلوی آن نیاز دارید.
بعضی از لنز های واید دارای یک لنز Dome اضافه هم هستند که خریداران می توانند آن را نیز به طور جداگانه خریداری نمایند. نصب این لنز Dome در جلوی لنز اصلی باعث افزایش میدان دید می شود و شفافیت تصویر را در گوشه ها افزایش می دهد.
بعضی از مدل های لنز واید نیز داری لنز Dome به عنوان یک واحد داخلی هستند. این لنز ها دارای حجم و وزن زیاد هستند اما بهترین نتیجه نهایی را ارائه می کنند.
لنزهای واید برای این طراحی شده اند تا فاصله کانونی خاصی را به لنز اصلی اضافه کنند. نظیر 35 میلیمتر یا 28 میلیمتر درانواع جدیدتر. دوربین های کامپکت جدید دارای فاصله کانونی آلترا واید 24 میلیمتری هستند که کار ساخت لنزهای واید مناسب بدون سیاه شدن گوشه های تصویر را برای این دوربین ها سخت می کنند. در نتیجه ممکن است لازم باشد که در هنگام استفاده لنز های ضد آب جدید به همراهدوربین های کامپکت جدید زوم کنید تا گوشه های تصویر سیاه نشود.
لنزهای ماکرو یا کلوز آپ
این یکی از محبوب ترین لنزها برای تصویر برداری در زیر آب است. دنیای زیر آب مملو است از موجودات ریز که با شکوه و در عین حال عجیب هستند. یکی از اصلی ترین اهداف و علایق عکاسان زیر آب گرفتن عکس از این موجودات و بزرگ کردن تصویر آنها است تا دیگران نیز بتوانند آنها را ببینند. برای گرفتن چنین عکس هایی تنها نیاز دارید که به این موجودات نزدیک شوید تا جای ممکن زوم کنید و عکس بگیرید. ساده به نظر می رسد، اینطور نیست؟
مشکل اصلی فوکوس کردن است
هر لنز دوربین در دنیا محدودیتی دارد به نام حداقل فاصله فوکوس. این نزدیک ترین فاصله ایست که می توانید که می توانید به سوژه نزدیک شوید در حالی که روی آن فوکوس کرده اید. در هنگام فوکوس کردن این فاصله بزرگتر شده و گرفتن عکس شفاف از سوژه را سخت می کند. لنز های کلوز آپ یا همان لنزهای ماکرو در جلوی لنز قرار گرفته و حد اقل فاصله فوکوس را تغییر می دهند و به طور قابل ملاحظه ای آن را کاهش می دهند. تاثیر این لنزها با واحد +X اندازه گیری می شود مانند +4 یا +6 و غیره. این یک اندازه گیری نسبی است که بستگی به لنز اصلی دارد. هرچه زوم لنز اصلی بیشتر باشد در عکس نهایی بزرگنمایی بیشتری خواهید داشت.
به طور کلی عکاسی ماکرو سوژه شما باید نرخ 1:1 داشته باشد بدین معنی که سوژه ½ اینچی از حسگر شما 1/2 اینچ را اشغال خواهد کرد. با در نظر گرفتن اینکه اندازه خسگر 1 اینچ باشد یک موجود ½ اینچی نصف فریم را اشغال خواهد کرد.
در حالی که این بهترین روش برای اندازه گیری دقیق بزرگنمایی است که به دست می آورید. اما این مساله چندان مهم نیست زیرا ما دانشمند نیستیم ، ما فقط علاقمندان به عکاسی هستیم. فقط به خاطر داشته باشید که هر چه بزرگنمایی بیشتری داشته باشید عمق میدان کوچکتری خواهید داشت.
عمق میدان محدوده ایست که در فوکوس قرار دارد. در هنگام عکاسی ماکرو عمق میدان می تواند به اندازه 1 میلیمتر کوچک باشد که باعث می شود گرفتن عکس ها کمی فریب دهنده باشد. معمولا برای گرفتن بهترین عکس نیاز به تمرین زیاد، مهارت های غواصی و چندین بار تلاش دارید. معمولا به مبتدیان توصیه می شود که کارشان را با لنزهای با بزرگنمایی کمتر شروع کنند.
لنز های Insect View یا میکرو فیش آی
این لنز در واقع ترکیب دو لنز قبلی است. این لنز یک لنز ماکروی آلترا واید است. به این معنی که این لنز برای عکاسی کلوز آپ ساخته شده است که فریم بسیار عریضی را در پشت سوژه ثبت می کند. شما با لنز های استاندارد فیش آی نیز می توانید چنین عکس هایی تهیه کنید اما این لنز نتیجه نهایی را فراتر می برد.
نتیجه نهایی این لنز بسیار ویژه و خاص است و به شما اجازه می دهد به بینندگانتان نشان دهید که دنیای زیر آب از چشم یک حشره چگونه است. شرکت Inon محبوب ترین لنز از این نوع را تولید می کند که UFL-MR130 EFS60 نام دارد.
نکته ای که در زمینه دوربین های عکاسی و لنزها باید در نظر بگیرید سازگاری بین لنز ها و دوربین هاست. ساده ترین راهکار انتخاب لنزهاییست که همان تولید کننده دوربین ان ها را تولید می کند. اینگونه مطمئن می شوید که بهترین لنز را برای دوربین خود انتخاب کرده اید. اگر شرکت تولید کننده دوربین شما لنز های ضد آب تولید نمی کند می توانید نمونه های دیگری را که مناسب دوربین شما باشند به صورت آنلاین پیدا کنید.
اگر تمایل دارید در مورد دوربین های ضد آب اطلاعات کسب کنید می توانید مقاله ی ما در این مورد را مطالعه کنید .