فوکوس دکمه پشتی چیست ؟ نحوه استفاده، مزایا و معایب

فوکوس دکمه پشتی چیست ؟ نحوه استفاده، مزایا و معایب

تکنیک فوکوس دکمه پشتی که امروز در مورد آن صحبت خواهم کرد کمی ‌پیشرفته است و اگر مبتدی هستید به شما توصیه نمی‌کنیم که آن را امتحان کنید. اگر نحوه عملکرد فوکوس دکمه پشتی، حالت‌های مختلف آن و عمق میدان را به خوبی درک کرده اید، می‌تواند به شما کمک کند تا عکس‌های خود را بهتر بگیرید. امروز می‌خواهیم در این مقاله از فروشگاه مهرانی کم توضیح دهیم که چرا و چگونه از تکنیک فوکوس دکمه پشتی (Back Button Focus) استفاده کنید.

نحوه فوکوس خودکار در حالت عادی

در حالت عادی زمانی که دکمه شاتر دوربین خود را تا نیمه فشار می‌دهید، فوکوس انجام شده و همچنین نورسنجی انجام می‌شود و مقادیر دیافراگم، سرعت و ISO را که برای صحنه‌ای که عکس می‌گیرید انتخاب کرده اید، به شما نشان می‌دهد. هنگامی‌که دکمه را به طور کامل فشار می‌دهید، عکس می‌گیرد. وقتی آن را رها می‌کنید، فوکوس فراموش می‌شود و شما باید دوباره آن را انجام دهید. علاوه بر این دو حالت فوکوس خودکار اصلی وجود دارد که عملکردهای متفاوتی دارند:

  • حالت فوکوس خودکار تک اغلب AF-S یا One Shot نامیده می‌شود: هنگامی‌که دکمه را تا نیمه فشار می‌دهید، فوکوس انجام می‌شود. به محض اینکه دوربین آن را پیدا کرد تا زمانی که دکمه شاتر را تا نیمه فشار داده اید آن را قفل می‌کند.
  • حالت فوکوس خودکار پیوسته اغلب AF-C یا AI Servo نامیده می‌شود: هنگامی‌که دکمه را تا نیمه فشار می‌دهید، فوکوس به طور مداوم انجام می‌شود. به این معنی که اگر سوژه شما به سمت شما حرکت کند، دوربین این موضوع را درک می‌کند و دوباره فوکوس را انجام می‌دهد اما هرگز قفل نمی‌شود.

اصول فوکوس خودکار با دکمه پشتی

ایده این تکنیک آن است که دکمه شاتر دیگر فوکوس را انجام ندهد. این فقط نورسنجی را در نیمه مسیر و البته شاتر (باید در نهایت عکس را گرفت) انجام می‌دهد.

فعال کردن فوکوس با فشار دادن یک دکمه مختلف در پشت دوربین از این رو نام آن back  یا پشت است که زیر انگشت شست راست قرار دارد. در بیشتر موارد، این دکمه AF-ON نامیده می‌شود. این بدان معناست که وقتی این دکمه را رها می‌کنید فوکوس دیگر انجام نمی‌شود. بنابراین باید مطمئن شوید که سوژه شما به دلیل حرکت شما یا حرکت خودش از منطقه وضوح خارج نمی‌شود.

آیا فوکوس خودکار بهتر است ؟

بیایید با یک مثال شروع کنیم؛ حیوانات تکان می‌خورند، این بدان معناست که در بیشتر موارد حالت فوکوس خودکار پیوسته مناسب‌تر است. مشکل این حالت این است که اگر یک شیر دراز کشیده در علف را عکاسی می‌کنید (و اینطور خواهد بود، زیرا آنها تمام زندگی خود را به خوابیدن می‌گذرانند)، کافی است یک تار علف بلند از جلوی لنز شما عبور کند و فوکوس دوباره روی آن انجام می‌شود.

اگر این اتفاق زمانی رخ دهد که شیر مورد نظر تصمیم به انجام کاری جالب (مانند غرش یا حمله بی دلیل) بگیرد، خب شما عکس را از دست می‌دهید، زیرا فوکوس در جای درست نخواهد بود. در بیشتر موارد ما یک سوژه نسبتاً ثابت داریم و منتظر می‌مانیم تا کاری جالب انجام دهد.

با تکنیک معمولی باید 15 دقیقه انگشت خود را روی دکمه شاتر نگه دارید، با این خطر که اگر یک تار علف از جلوی منظره یاب عبور کند، فوکوس خراب شود. این تکنیک به شما اجازه می‌دهد تا با فشار دادن یک بار دکمه AF-ON فوکوس کنید و سپس صبر کنید تا چیزی اتفاق بیفتد و به آرامی، بدون استرس و گرفتگی عضلات انگشت شست، عکس بگیرید.

مزایای فوکوس دکمه پشتی

  • کنترل بیشتر روی فوکوس: شما تصمیم می‌گیرید چه زمانی فوکوس انجام شود و چه زمانی قفل شود.
  • کاهش خطاهای فوکوس: دیگر نگران برخورد اشیاء ناخواسته با نقطه فوکوس خود نیستید.
  • عکاسی راحت تر: می‌توانید بدون فشار دادن مداوم دکمه شاتر، روی ترکیب بندی و زمان بندی خود تمرکز کنید.
  • مناسب برای عکاسی حیات وحش: به شما این امکان را می‌دهد که روی سوژه‌های متحرک تمرکز کنید و عکس‌های واضح تری بگیرید.

معایب فوکوس دکمه پشت

  • دکمه‌ای پیچیده: ممکن است کمی ‌طول بکشد تا به استفاده از دکمه AF-ON عادت کنید.
  • پتانسیل فراموش کردن: در ابتدا ممکن است فراموش کنید که از دکمه پشتی برای فوکوس استفاده کنید.
  • ممکن است با همه دوربین‌ها سازگار نباشد: همه دوربین‌ها دکمه اختصاصی فوکوس خودکار را ندارند.

در نهایت فوکوس دکمه پشتی یک تکنیک قدرتمند است که می‌تواند به شما کمک کند عکس‌های واضح‌تری بگیرید، به خصوص در شرایطی که سوژه‌های متحرک دارید.

نحوه استفاده از فوکوس دکمه پشتی

فوکوس دکمه پشتی چیست ؟ نحوه استفاده، مزایا و معایب

  1. دکمه AF-ON را پیدا کنید: این دکمه معمولاً در پشت دوربین، زیر انگشت شست راست قرار دارد.
  2. منوی دوربین خود را بررسی کنید: ممکن است لازم باشد حالت فوکوس خودکار را به “فوکوس دکمه پشتی” یا “AF-ON” تغییر دهید.
  3. روی سوژه خود فوکوس کنید: دکمه AF-ON را فشار دهید تا روی سوژه خود فوکوس کنید.
  4. عکس بگیرید: دکمه شاتر را فشار دهید تا عکس بگیرید.
  5. در صورت نیاز فوکوس را دوباره انجام دهید: اگر سوژه شما حرکت کرد یا نیاز به تغییر ترکیب بندی خود دارید، دکمه AF-ON را دوباره فشار دهید.

بسته به برند فعالسازی متفاوت است و مخصوصاً در دوربین‌های SLR این موضوع وجود دارد. شما می‌توانید به راحتی عبارت ” back button autofocus + name of your device ” را در گوگل جستجو کنید یا مشاوران مهرانی کم راهنمایی بگیرد و بر اساس راهنمای اصلی دوربین خودتان نحوه فعالسازی را پیدا کنید زیرا در هر دوربین متفاوت است.

نتیجه‌ گیری

در نتیجه، تکنیک فوکوس دکمه پشتی (Back Button Focus) می‌تواند به عکاسان کمک کند تا کنترل بیشتری بر روی فوکوس خود داشته باشند و از اشتباهات معمول فوکوس جلوگیری کنند. این تکنیک به ویژه در عکاسی حیات وحش که سوژه‌ها متحرک هستند و نیاز به دقت بالایی در فوکوس وجود دارد، بسیار مفید است.

هرچند ممکن است در ابتدا نیاز به تمرین و تطبیق داشته باشد، اما با تمرین و عادت کردن به آن، می‌تواند تجربه عکاسی را بهبود بخشیده و نتایج با کیفیت‌تری را به ارمغان بیاورد. مهم است که عکاسان با توجه به نیازها و شرایط خود از این تکنیک استفاده کنند تا بهترین نتیجه را در عکس‌های خود داشته باشند.

مصطفی مهرانی
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *