DSLR مخفف Digital Single Lens Reflex می باشد؛ که معنی تحت اللفظی آن، دیجیتال تک لنزی بازتابی میباشد.دوربین DSLR به دوربین دیجیتالی می گوییم که از یک سیستم آینه ای مکانیکی و پنتاپریسم (پنتاپریسم یک منشور بازتابی ۵وجهی است که یک باریکه نور را ۹۰ درجه منحرف می کند.) برای هدایت نور از لنز به یک منظره یاب نوری(منظره یاب اپتیکی، یک چشمی است که در پشت دوربین عکاسی قرار گرفته و با استفاده از آن نگاه می کنید که از چه منظره یا سوژه ای عکس می گیرید.) که در پشت دوربین قرار دارد استفاده می کند.
برای درک راحت تر این موضوع شکل زیر کشیده شده و مختصر توضیحی راجب قسمت های مختلف آن شرح داده شده است:
1-نور از لنز عبور می کند و به آیینه برخورد می کند.
2-آیینه نور را به صفحه Focusing منعکس می کند.
3-نور از صفحه Focusing عبور کرده و به صفحه شیشه ای به نام منشور (Pentaprism ) برخورد می کند.
4-منشور نور را می شکند و به این ترتیب شما می توانید توسط عدسی چشمی دوربین (Viewfinder) تصویر را مشاهده کنید.
5-زمانی که عکس می گیرید، آیینه بسته یا کنار می رود و شاتر باز می شود تا سنسور دیجیتال در معرض نور قرار گیرد.
منظره یا سوژه ای که در جلوی دوربین است و شما از طریق منظره یاب (چشمی پشت دوربین) دوربین DSLR ، آن را می بینید از طریق لنز به دوربین منتقل می شود؛ بدین معنی که شما می توانید دقیقا به سوژه ای که می خواهید از آن عکس بگیرید، نگاه کنید.
نور از سمت سوژه به سمت لنز می تابد و از آن عبور می کند و از طریق لنز به یک آینه بازتابنده (در تصویر بالا ) که با یک زاویه ۴۵ درجه در داخل دوربین قرار گرفته است؛ می تابد. سپس آینه، نور را به صورت عمودی به سمت یک منشور پنج وجهی (Pentaprism) هدایت می کند. منشور، با هدایت نور از طریق دو آینه مجزا، نور عمودی را به نور افقی تبدیل می کند، و در آخر نور را به منظره یاب می رساند.
اما شرح حال دقیق تر کارکرد دوربین های DSLR را میتوان این گونه بیان کرد که ؛ در هنگام انتخاب منظره و چشم انداز، آینه نوری را که از لنز وارد می شود به میزان نود درجه به سمت بالا منحرف می کند سپس این نور دو بار توسط منشور(Pentaprism) منعکس می شود و به چشم عکاس فرستاده می شود. در طول نورگیری، آینه به سمت بالا می چرخد، دریچه دیافراگم تنگ می شود، شاتر باز می شود و اجازه می دهد لنز، نور را روی سنسور تصویر بیندازد.
سپس شاتر دوم روی سنسور را می پوشاند و این به معنای این است که زمان نورگیری به پایان رسیده. سپس آینه پایین می آید و شاتر به جای خود برمی گردد. طول زمانی که آینه به بالا می چرخد را، خاموشی منظره یاب می نامند.
قدرت و کیفیت یک شاتر و آینه به سرعت و کم بودن تاخیر کارکرد مکانیزم آن بستگی دارد و این موضوع زمانی بیشتر به چشم می آید که سوژه عکاسی در حال حرکت باشد.
نکته جالب کار این است که تمام آنچه شرح داده شد در هزارم ثانیه و بصورت خودکار صورت می گیرد. دوربین های سریع این عملیات را می توانند تا ده بار در ثانیه انجام دهند.
ممنون از انتخاب شما
مجموعه مهرانی کم در خدمت شما عزیزان