Dual Pixel Raw چیست؟ چه کاربردی در 5D Mark IV دارد؟ آیا این تکنولوژی فقط در دوربین 5D Mark IV قرار دارد؟
کمپانی کانن در آخرین تولید خود ینی پرچمدار سری 5D، یک سیستم هوشمند که با ترکیب سخت افزار و نرم افزار کار میکند را، رونمایی کرده است.
این سیستم پیشرفته بسیار کم مورد توجه عکاسان قرار گرفته، حتی از دید کاربران 5D Mark IV و حتی بعضی عکاسان حرفه ای. تا کنون نیز اطلاعات دقیقی از خود سایت کانن و حتی سایت های نقد و بررسی بزرگ دنیای دوربین نیز منتشر نشده است. اما ما در اینجا خلاصه ای از آن چه در چند مطلب مختلف خوانده ایم برای شما مینویسیم تا بیشتر با این تکنولوژی فوق العاده آشنا شوید.
شاید خیلی از عکاسان و کاربران، این تکنولوژی پیشرفته را با قابلیت Dual Pixel AF اشتباه بگیرند. اما واقعا Dual Pixel Raw چیست و چه کارایی به دوربین 5D Mrk IV اضافه کرده است. ما قبلا مقاله ای اختصاصی در رابطه با قابلیت Dual Pixel AF منتشر کرده ایم اما اگر بخواهیم اشاره ای کوتاه به آن مطلب داشته باشیم میتوان گفت که این سیستم همانطور که از اسمش مشخص است، به سیستم فوکوس دوربین مربوط است و به دوربین شما توان فوکوس سریع و با کیفیت، تشخیص فاز، تغییر فاز، تشخیص جهره و سوژه و همجنین قفل کردن روی سوژه ها را میدهد. این تکنولوژی در دوربین های قبلی کانن استفاده شده است و استقبال خوبی از آن شد.
اما در اینجا میخواهیم راجب سیستم پیشرفته ای صحبت کنیم که در هیچ یک ار دوربین های DSLR مشاهده نشده است.
اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم؛ تکنولوژی Dual Pixel Raw به شما قابلیت این را میدهد تا اول عکس بگیرید و بعد فوکوس کنید !!! شاید این جمله کمی اغراق آمیز به نظر برسد و شمارا نسبت به این موضوع بی اعتماد کند اما این واقعیت دارد و شما میتوانید کارهای خارق العاده ای با دوربین خود انجام دهید. دوستانی که با دوربین های Lytro و تکنولوژی این دوربین ها آشنایی دارند شاید شباهت هایی از این مدل در ذهن خود تصور کنند. گرچه کارکرد و خروجی هر دو تقریبا یک چیز است اما از نظر تکنولوژی اصلا شبیه یکدیگر نیستند.
در این دوربینها (Lytro) میتوانید عکس را در داخل کامپیوتر باز کنید و تغییرات زیادی از جمله تغییر نقطه فوکوس و یا میزان کنتراست و نور و غیره را انجام دهید.
با Dual Pixel RAW اول عکس بگیرید بعد فوکوس کنید! اما این به آن معنا نیست که شما میتوانید بدون فوکوس عکاسی کنید و بعدا آن را درست کنید. این قابلیت، محدودیت هایی نیز دارد که باعث میشود در سطح حرفه ای فرق یک عکاس آماتور با یک حرفه ای مشخص شود و همچنان مبحث ” عکاس مهمه نه دوربین “ پابرجا میماند.
دیگر قابلیتی که این تکنولوژی در اختیار شما قرا میدهد این است که میتوانید میزان بوکه (محو شدگی پشت تصویر) را تغییر دهید همچنین میتوانید بازتاب نور فلر در عکس های خود را حذف کنید. مثلا دیگر نیاز همیشگی به هود آفتابگیر ندارید یا زاویه عکاسی زیر نور خورشید زیاد مهم نیست! همانطور که در بالا اشاره شد، این ویژگی ها آنقدر جذاب است که غیر واقعی به نظر میرسد.
روش کار این تکنولوژی آنقدر پیچیده نیست و میتوان به زبان ساده توضیح مناسبی راجب نحوه کارکرد این قابلیت بی نظیر ارائه داد. Dual Pixel RAW به این صورت کار میکند که دوربین شما بعد از دریافت دستور شاتر از منظره یا سوژه مورد نظر، همزمان دو عکس با رزولوشن 30.4 (رزولوشن دوربین 5D Mark IV) میگیرد. خب طبیعی است که دو تصویر ثبت شده دارای اختلافاتی در میزان زاویه دید، پرسپکتیو، میزان فلر و کنتراست هستند. همانطور که ممکن است حدس زده باشید این سیستم دقیقا بر روی اختلاف این دو عکس ثبت شده مانور میدهد. در واقع یکی از این تصاویر دارای فلر بیشتر است یا مثلا یکی از تصاویر در محدوده فوکوس قرار دارد، یا عکس دیگر دارای کنتراست بالاتر نسبت به دیگری است.
بله درست است، این دقیقا همان روشی است که در دوربین های Lytro استفاده شده، اما میزان تفاوت عکس های ثبت شده در 5D Mark IV بسیار ناچیز است. خب طبیعی است از یک دوربین فول فریم با رزولوشن 30.4 مگاپیکسل نمیتوان انتظار داشت مانند یک دوربین Lytro عمل کند.
در حال حاظر تنها برنامه ای که از این سیستم پشتیبانی میکند Digital Photo Professional میباشد که ویرایشگر اختصاصی شرکت کانن است. این برنامه بین کاربران ایرانی چندان مورد استقبال و استفاده قرار نمی گیرد و کار با آن نیز ساده نیست. همچنین لازم به ذکر است که تاثیر این تکنولوژی در سه زمینه فوکوس، بوکه یا تصحیحات لنز اتفاق میافتد. بنابراین باید تنها یکی از آنها را انتخاب کنید و نمیتوان هر سه تنظیم را روی یک فایل خام انجام داد.
حجم فابل ها نیز در این حالت به دو برابر حد معمول خود میرسد و باید در نظر داشت که این امر در سرعت شاتر نیز بی تاثیر نیست سرعت شاتر را کند میکند.