دوربین چاپ سریع

دوربین چاپ سریع

instant camera

دوربین چاپ سریع گونه ای از دوربین های عکاسی است که از فیلم هایی موسوم به فیلم چاپ سریع برای چاپ عکس بلافاصله پس از عکسبرداری استفاده می کند. شرکت پولاروید اولین شرکتی بود که دوربین ها و فیلم های چاب سریع را ارائه کرد. محصولات این شرکت بسیار مورد استقبال مشتریان قرار گرفتند و سایر شرکت های تولید کننده دوربین و فیلم عکاسی نیز به تقلید از شرکت پولاروید پرداختند. از آنجا که شرکت پولاروید پیشتاز عرصه تولید دوربین نهایی چاپ سریع بود این نوع دوربین ها به دوربین پولاروید نیز معروف هستند.
اختراع اولین دوربین چاپ سریع که از نظر تجاری قابل عرضه بوده و کاربری آسانی داشته باشد را به دانشمند آمریکایی ادوین لند نسبت داده اند. وی در سال 1948 میلادی اولین دوربین چاپ سریع را با نام دوربین لند مدل 95 رونمایی کرد. ادوین لند یک سال قبل از آن نیز فیلم چاپ سریع را در نیویورک معرفی کرده بود. اما قدیمی ترین دوربین چاپ سریع که می توان آن را به عنوان یک دوربین قابل حمل در نظر گرفت در سال 1923 اختراع شده بود.
در سال 2008 شرکت پولاروید اعلام کرد که تولید فیلم ها و دوربین های چاپ سریع را متوقف خواهد کرد. این شرکت در پی انتشار بیانیه خود تاسیسات تولید دوربین های چاپ سریع را تعطیل و 450 نفر از کارکنان خود را از کار بی کار کرد. در دهه نخستین قرن بیست و یکم فروش دوربین های آنالوگ در کل 25 درصد در سال کاهش یافته بود. شرکت پولاروید در سال 2009 توسط شرکت دیگری خریداری شد تا از برند پولاروید برای بازاریابی محصولات مختلف مرتبط با  دوربین چاپ سریع استفاده شود.

دوربین های پولاروید


دوربین های چاپ سریع پولاروید را با توجه به نوع فیلمی که استفاده می کنند دسته بندی کرد. قدیمی ترین دوربین های پولاروید از رول های فیلم سریع استفاده می کردند. نسل بعدی دوربین های پولاروید از فیلم های بسته ای استفاده می کردند. کاربرد این نوع فیلم ه به این صورت بود که عکاس فیلم را از دوربین خارج می کرد و لایه پوزیتیو را از نگاتیو جدا می نمود. فیلم های بسته ای ابتدا به صورت مستطیل شکل و پس از آن به صورت مربع شکل تولید می شد. نسل سوم دوربین های پولاروید مانند مدل محبوب SX-70 از فیلم های مربعی کامل استفاده می کردند که در آنها تمام اجزای فیلم (نگاتیو، دولوپر، تثبیت کننده و …) در داخل فیلم قرار داشتند. دوربین چاپ سریع مدل SX-70 از فناوری چاپی بهره می برد که شخص ادوین لند به آن علاقه بسیاری داشت. این نوع چاپ فناوری چاپ موثر تری را استفاده می کرد که سریع تر از مدل های قبلی عمل می کرد. در واقع این روش زحمت کاربر برای چاپ عکس را کمتر می کرد و استفاده از فیلم را آسانتر می نمود. در دوربین SX-70 هر عکس به طور خودکار پس از انجام عمل عکسبرداری چاپ می شد. فیلم های SX-70 شدیدا مورد توجه هنرمندانی بودند که از آن برای دستکاری عکس استفاده می کردند.
سری 600 دوربین های پولاروید  از فیلم های سری 600 استفاده می کردند که با استفاده از آنها چاپ عکس را با سرعتی چهار برابر سریع تر از مدل SX-70 انجام می دادند. دوربین های طیفی پولاروید نیز از فیلم هایی استفاده می کردند که قالب مستطیلی شکل داشت. دوربین های Captiva Jaycom و Popshots از فیلم های کوچکتر مستطیلی شکل سری 500 استفاده می کردند. در نهایت دوربین های Mio از فیلم هایی با همین نام استفاده می کردند که همچنان در نیمه دوم قرن بیست و یکم در دوربین های Fuji Instax Mini به کار می روند. این نوع فیلم ها عکس هایی در قطع جیبی ارائه می دهند. شرکت پولاروید هنوز دوربین های چاپ سریع را به فروش می رساند که توسط شرکت فوجی با نام Polaroid 300 تولید شده اند و فیلم های مورد نیاز این نوع دوربین با هر دو نام Polaroid  و Fuji Instax Mini موجود است.

 

دوربین چاپ سریع

 

دوربین های فیلم برداری سریع


امروزه شاید این مطلب کمی عجیب به نظر برسد اما شرکت پولاروید همچنین دوربین های فیلمبرداری سریع با نام Polavision را ابداع و تولید کرد. این محصول شامل دوربین، فیلم و بخشی برای دیدن فیلم بود. هنگامی که فیلمبرداری انجام می شد فیلم تهیه شده وارد بخش Viewer می شد و لحظاتی بعد قابل مشاهده بود. قالب این فیلم ها نزدیک به فیلم های Super 8 mm بود. سیستم Polavision فیلم های مختلفی داشت که درآن ها از ترکیب سه رنگ اصلی برای شکل دادن رنگ تصویر استفاده می شد. مزیت اصلی سیتم Polavision سرعت کم فیلم بود که باعث می شد رنگ های ثبت شده در فیلم بسیار شفاف باشند. برای تماشای فیلم های ضبط شده توسط این سیستم به دستگاه خاصی نیاز بود و البته فیلم های تهیه شده توسط این سیستم صامت بودند. همه این دلایل به همراه ظهور سیستم ضبط ویدیوی VHS باعث شد تا سیستم Polavision عمر کوتاهی داشته باشد.

دوربین های چاپ سریع ساخته شده توسط شرکت های دیگر


نكته جالب توجه در تاريخچه دوربین های چاپ سریع آن است كه پولارويد نه اولين دوربين چاپ سریع است و نه تنها دوربين. پيش از ادوین لند هم كساني این نوع دوربین ها را عرضه كرده بودند، اما دوربين آنها بيشتر به يك اتاق تاريك شبيه بود تا يك دوربين واقعي و کار با این دوربین ها بسیار سخت بود. اما پس از عرضه پولارويد بسياري از شركت هاي ديگر هم دوربين هاي چاپ سریع عرضه كردند كه مي توانست از فيلم هاي پولارويد نيز استفاده كند.
بعد از اختراع و تولید دوربین های چاپ سریع توسط ادوین لند در سال 1948 تعداد کمی دوربین های چاپ سریع متفاوت توسط شرکت هایی نظیر Keystone ، Konica و Minolta ساخته شد که می توانستند از فیلم های پولاروید استفاده کنند. و انواع دیگری نیز بودند که با فیلم های پولاروید سازگاری نداشتند. از جمله معروف ترین این محصولات می توان به دوربین های چاپ سریع ساخته شده توسط شرکت کداک نظیر دوربین های سری EK و دوربین های Kodamatic اشاره کرد.
بعد ها شرکت فوجی فیلم دوربین ها و فیلم های سریعی را به بازار معرفی کرد. در سال 2008 بعد از گرفتن یکی از کارخانه های پولاروید در هلند پروژه غیر ممکنی در راستای تولید فیلم برای دوربین های پولاروید آغاز شد. این پروژه در نهایت باعث ظهور میل جدیدی به عکاسی سریع در میان علاقمندان شد.

دوربین های شرکت کداک (EK و Kodamatic)


دوربین های سری EK و Kodamatic که توسط کمپانی کداک ساخته شدند از فیلم های مشابه اما ناسازگار با فیلم های SX-70 پولاروید استفاده می کردند. ساختار این فیلم ها به گونه ای بود که نیاز به آینه برای برعکس کردن تصویر قبل از چاپ بر روی نگاتیو را مرتفع می کرد.
البته شرکت پولاروید پرونده قضایی را بر علیه کداک تشکیل داد و در نهایت کداک مجبور شد که تولید هر دو نوع دوربین را متوقف کند و همچنین مجبور شد تا به مشتریانی که این نوع دوربین ها را خریداری کرده بودند اما دیگر امکان استفاده از آن ها را نداشتند غرامت پرداخت کند. کداک به مشتریان متضرر اعلام کرده بود که می توانند به دوربین های بلااستفاده را با سایر مدل های دوربین کداک تعویض کنند. هنوز برخی از این دوربین ها در سایت های حراجی یافت می شود. کداد همچنین قرارداد ساخت فیلم های نگاتیو پولاروید را از دست داد. اخیرا عکاسان سعی کردند که دوربین Instax Mini را با فیلم های مربعی دوربین کداک EK4 آزمایش کنند که تا حدی موفقیت آمیز بود.

فوجی فیلم


در سال های اخیر شرکت فوجی فیلم انواع مختلفی از دوربین های و فیلم های چاپ سریع را در بازار های آسیا و ژاپن معرفی کرده است.فوجی فیلم نام این محصولات را فوتوراما گذاشته است. این دوربین ها اولین بار در اوایل دهه 80 میلادی و با سری F عرضه شد. در اواسط دهه 80 میلادی نیز فوجی فیلم سری 800 را عرضه کرد. در اواسط دهه نود میلادی شرکت فوجی فیلم دوربین های ACE را عرضه کرد. این دوربین ها فیلم هایی شبیه به فیلم های سری 800 داشتند اما با کارتریجی متفاوت. این فیلم ها بر اساس فیلم های ساخته شده توسط شرکت کداک طراحی شده اند.
شرکت فوجی فیلم اولین تولید کننده ای بود که حالت های مختلف عکاسی را به دوربین هایپولاروید اضافه کرد. به عنوان مثال حالت Kid mode با سرعت بالاتر شاتر عکس برداری را انجام می دهد. این حالت برای عکس برداری از افراد یا اشیائ در حال حرکت مناسب است. بعد تر فوجی فیلم دوربین چاپ سریع Instax Mini 8 را معرفی کرد و در تبلیغات از آن به عنوان بامزه ترین دوربین عکاسی یاد می کرد. بازار هدف این دوربین زنان جوان و دختران بودند. کمی بعد از آن دوربین های Instax Mini 90 و Instax Mini 70 توسط این شرکت عرضه شد که بازار هداف ان ها مردان میان سال بودند. این دوربین ها طراحی براق و کلاسیک داشتند.
در اواخر دهه 90 میلادی فوجی فیلم دوربین های چاپ سریع جدیدی را معرفی کرد که از فیلم هایی با نام Instax استفاده می کردند و در بازارهای خارج از آمریکا موجود بودند. دوربین های Instax در اندازه های کوچکتر نیز تولید شدند به Instax Mini نام داشتند. دوربین های Polaroid Mio نیز که در بازار های آمریکا موجود بودند از همان فیلم های Instax Mini استفاده می کردند که به فیلم های Mio تغییر نام داده بودند. در ان زمان هیچ کدام از محصولات فوجی فیلم به طور رسمی در ایالات متحده به فروش نمی رسید.

 

دوربین چاپ سریع

 

دوربین های Lomography


در سال 2014 شرکت Lomography برنامه ساخت دوربین چاپ سریع جدیدی را پایه گذاری کرد که موفق شد در رویداد کیک استارتر بیش از یک میلیون دلار سرمایه جذب کند. این دوربین LomoInstant نام داشت و مانند دوربین های Instax فوجی فیلم از فیلم های Instax Mini استفاده می کرد. در سال بعد شرکت دوربین LomoInstant Wide را عرضه کرد که با استفاده از فیلم های Instax Wide فوجی فیلم عکس های بزرگتری را چاپ می کرد. این عکس ها از نظر اندازه شبیه به عکس های دوربین های اصلی پولاروید بودند. در سال 2016 شرکت Lomography اعلام کرد که قصد توسعه نوع جدیدی از دوربین های چاپ سریع با نام LomoInstant Automatic را دارد. به گفته شرکت این دوربین پیشرفته ترین دوربین چاپ سریع اتوماتیک می باشد.
در سال 2017 دوربین Lomo’Instant Square Glass معرفی شد که عکس های 86 در 72 میلیمتری می گرفت و اولین دوربین چاپ سریع دنیا با دو فرمت و لنز شیشه ای بود.

Polaroid Originals


همانطور که پیش از این گفته شد Polaroid Originals یا همان پروژه غیر ممکن برای دوربین های پولاروید فیلم تولید می کرد. در بهار 2016 پولاروید دوربین چاپ سریع خود را که از فیلم های نوع 600 ساخت همین کمپانی استفاده می کرد به تولید رساند. در سپتامبر سال 2017 شرکت اعلام کرد که دوربین Polaroid OneStep 2 را خواهد ساخت که این دوربین نیز از فیلم های نوع 600 و نوع  L  استفاده خواهد کرد.

کاربردهای دوربین چاپ سریع


دوربین های چاپ سریع در طول زمان کاربردهای بسیاری پیدا کردند. اولین جرقه های ساخت این نوع دوبرین ها در ذهن ادوین لند زمانی زده شد که دخترش جنیفر پرسید: “چرا نمیتوانم همین الان عکس ها راببینم؟”. بسیاری از افراد از دیدن عکس هایشان بلافاصله بعد از عکس برداری هیجان زده می شوند و همچنین می توانند در صورتی که از عکس راضی نبودند دوباره عکس برداری را انجام دهند. اما این تنها مزیت دوربین های چاپ سریع نیست. این دوربین ها همچنین برای مواردی از جمله کارت های شناسایی، عکس پاسپورت، عکس های سونوگرافی و سایر مواردی که نیاز به عکس فوری دارند به کار می روند.
این نوع دوربین ها همچنین مورد استفاده افسران پلیس و آتش نشان ها می باشند که نیاز به عکس های غیر قابل تغیر دارند. عکاسان حرفه ای نیز از اندازه های بزرگتر این انوع دوربین ها برای بررسی میزان نور عکس خود قبل از اینکه با فرمت های گران قیمت تر اقدام به عکس برداری کنند استفاده می کنند. عکاسی با دوربین های چاپ سریع همچنین در هنگام تصادفات رانندگی برای ثبت سریع صحنه تصادف کاربرد دارد. عکس های گرفته شده از صحنه تصادف برای تشکیل پرونده به متخصصان پزشکی نشان داده می شود. هرچند با ظهور عکاسی دیجیتال بسیاری از این کاربرد ها به فرمت دیجیتال تغیر پیدا کرده است اما همچنان می توان برای ثبت و لذت بردن از لحظات خاطره انگیز زندگی از دوربین های چاپ سریع استفاده کرد.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *